Steilhul

Steilhul

Steilhul is het beste te bereiken vanaf het einde van de Dalenk. Loop hier de Loenermark in en na 50 meter begint Steilhul.

Steilhul is een natuurgebied die wordt beheerd door St. Geldersch Landschap en Kasteelen (SGK) en ligt in het bosgebied van Loenen. Het is ongeveer 40 ha groot en wordt omringd door het natuurgebied de Loenermark (van de Gemeente Apeldoorn, maar wordt ook beheerd SGK) en het landgoed Groenouwe (in bezit van de nazaten van de familie Broese).

Dieren in de Steilhul

Steilhul is een oud markebos, wat betekent dat het vroeger gemeenschappelijk bezit was van het dorp. Het werd beheerd als wild- en houtvoorraad en er mocht beperkt in gekapt worden. In dit bos en de aangrenzende natuurgebieden Loenermark en Loenense Bos komen edelhert, wild zwijn, ree en vos voor. Ook leven er enkele dassenfamilies in verschillende burchten. Voor de vogelaars zijn er diverse spechtensoorten te spotten en in het overgangsgebied van bos naar open landschap zijn buizerd, raaf, sperwer en bosuil vaak te zien of te horen.

Waar vind ik het gebied Steilhul?

Langs de oostgrens van het gebied is duidelijk de enkwal te zien. Deze wal is in de 17e eeuw aangelegd ter bescherming van de akkers en weidegronden van Loenen tegen het wild (herten en zwijnen).
In het noorden en westen grenst Steilhul aan de Loenermark en in het zuiden ligt het naast het landgoed Groenouwe.
Steilhul wordt vanaf de Dalenk (doodlopende weg) doorsneden door een zandweg. 

De hoogteverschillen
De hoogteverschillen in dit relatief kleine gebied zijn enorm, tussen 35 en 60 meter boven NAP. Op één van de ‘lanen’ in het gebied is het golvend karakter duidelijk zichtbaar. Mogelijk is heeft het gebied hierdoor de naam Steilhul gekregen? Het pad is immers steil en hol (hul).

In gebied van Steilhul kunt u een korte wandeling maken met een lus door het aangrenzende landgoed Groenouwe van ruim 4 km.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud