De Schaapskooi

De Schaapskooi

Schaapskooi – Einde Droefakkers Loenen

Schaapskuddes waren vroeger van economisch belang, vanwege de mest, de wol en het vlees. Ieder dorp in de omgeving van heidevelden had een of meerdere kuddes zo ook in Loenen.
De schapen vraten overdag van de vegetatie en verbleven ‘s nachts in de schaapskooi. De herders mengden de schapenpoep met heide plaggen en gebruikten dit als mest op hun akkers. Met de komst van kunstmest werden de heideschapen overbodig. Ook de waarde als wol leverancier liep terug door de opkomst van kunstvezels en goedkopere wol uit andere landen. Het aantal heideschapen nam snel af en ze werden met uitsterven bedreigd.
Begin jaren ‘90 leken ook de heideschapen op de Loenermark voorgoed verdwenen. In 1990 introduceerde de gemeente Apeldoorn Schotse Hooglanders. De schapen maakten plaats voor deze runderen. De inwoners van Loenen zorgden er voor dat er in 1993 weer een eigen kudde heideschapen kwam. In april 2002 is het beheer van de kudde overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen.

Vandaag de dag wordt de schaapskooi op de Loenermark gebruikt als overnachtingsplaats voor de schapen in de herfst en winter. En eind januari t/m begin maart worden hier de lammetjes geboren. De mest van de dieren wordt vermengd met stro en uitgereden over de akkers.
In 2014 heeft GLK een nieuwe schaapskooi gebouwd. Deze is tweemaal zo groot als de oude kooi om ruimte te kunnen bieden aan een grotere kudde. Hij is grotendeels gebouwd door eigen medewerkers, met hout uit de Loenermark. Bovendien is hij voorzien van een bezoekersruimte, van waaruit u naar de schapen kunt kijken. De oude schaapskooi is behouden gebleven en is nu in gebruik als opslagplek voor hooi en stro.

Bezoek de Schaapskooi en de schaapskudde

Iedere morgen (m.u.v. de lammer periode) vertrekt de herder met de schapen omstreeks 9.00 uur vanaf de kooi naar de hei. Rond 16.00 uur zijn zij weer terug. Het is altijd een mooi gezicht om te zien hoe de herder met de hond(en) samenwerkt om de schapen bijeen te drijven.

Route naar de Schaapskooi:
De schaapskooi ligt aan het einde van de Droefakkers te Loenen. Wanneer u Loenen binnen rijdt op de Eerbeekseweg ziet u hotel-restaurant De Loenermark. U slaat hier af en rijdt de Droefakkers op. Deze weg moet u ca. 3 km afrijden.

Wandelroutes

Vanaf de parkeerplaats van de Schaapskooi starten diverse wandelroutes zoals de zwerfkeienroutes en blauwe en rode paaltjes routes van GLK.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud