Oorlogsmonumenten

Oorlogsmonumenten

Grote bekendheid heeft het Ereveld in Loenen, hier kunt u ook een wandelroute volgen. Hier liggen veel militairen begraven die omgekomen zijn in de tweede wereldoorlog en ook nu worden er nog steeds militairen begraven die gesneuveld zijn. Jaarlijks wordt er een herdenkingsdienst gehouden. Op het ereveld staat het Tarakan monument. Dit monument is op 19 januari 2012 onthuld ter nagedachtenis aan de 215 KNIL militairen die op 19 januari 1942 gemarteld en vastgebonden en vervolgens in zee zijn gegooid door de Japanners.

In de tweede wereldoorlog is de Franse piloot Robert Etlin neergestort net naast het dorp. Voor hem is een monument opgericht. Elk jaar op of rond zijn sterfdag, 21 maart, wordt dit herdacht.  Het monument draagt de naam: “de davidster van Loenen”.
Komt u langs verenigingsgebouw “de Brink” dan ziet u een gedenkteken staan ter nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de bevrijding van Loenen op 16 april 1945.
Bij de rotonde tussen Loenen en Eerbeek vindt u de Polar Bear. Het Reconnaisance  regiment van de Engelse 49th west riding “POLAR BEAR” infantry division, onderdeel van het 1st Canadian army corps, kreeg op 16 april 29145 de opdracht om vanuit Arnhem het gebied tussen de staatweg Arnhem-Woeste Hoeve en het Apeldoorn-Dierens kanaal te verkennen en te zuiveren van Duitse troepen. Bij deze actie werden de dorpen Eerbeek en Loenen bevrijd.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud