Landgoed Groenouwe

Landgoed Groenouwe

Landgoed Groenouwe – Einde Imbosweg Loenen

Landgoed Groenouwe is een landgoed in Loenen grenzend aan natuurgebied Steilhul. Het landhuis is op 24 maart 1945 is afgebrand, de tuinmanswoning is in 1946 afgebrand maar werd later herbouwd. Er zijn twee tennisbanen en een golfbaan.

Geschiedenis van Landgoed Groenouwe

In opdracht van Wolter Broese van Groenou (1842-1924) werd het landhuis als familiehotel gebouwd. Wolter Broese van Groenou was voormalig eigenaar van suikerplantage Tandjong Tirto in Nederlands-Indië. Nadat Wolter zijn opleiding aan de KMA te Breda had voltooid werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië. Hij ontmoette Jeanette Emilie Wieseman, met wie hij trouwde. Van zijn schoonvader Frederik Wieseman kreeg hij Tandjong Tirto, een suikerplantage en suikerfabriek bij Djokjakarta. Ze kregen in negen jaren zeven kinderen.

Het ging Wolter erg voor de wind en in 1891 verhuisde hij met zijn gezin naar Den Haag. Na de Eerste Wereldoorlog besloot hij een familiehotel op de Veluwe te bouwen en hij kocht 80ha land bij Loenen. Hij liet zijn zoon Dolf, die in 1904 als bouwkundig ingenieur was afgestudeerd, een ontwerp maken en zo ontstond Landgoed Groenouwe.
Op 13 september 1919 werd de eerste steen gelegd door Jeanette, de jongste dochter. Omdat de gezondheid van Wolter achteruit ging, werd eerst de tuinmanswoning gebouwd, zodat hij daar alvast met een verpleegster kon logeren. Ook de garage, waar ruimte was voor de paarden en het wagenpark, was eerder klaar dan het grote huis. In 1921 was het grote huis klaar. Wolter kon de inwijdingsdag nog meemaken. Er kwamen later ook twee tennisbanen, een openluchtzwembad en een golfbaan bij.

De overblijfselen op Landgoed Groenouwe

Na het overlijden van Wolter in 1925 werd een Mausoleum gebouwd, ontworpen door Dolf Broese. De basis ervan is kruisvormig, hogerop wordt de vorm 8-hoekig en het geheel heeft een koperen koepel. Het staat er nog en is nu een monument.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd het huis door de Duitsers gebruikt om gewonden onder te brengen. Het huis was vlak voor het einde van de oorlog af en is nimmer meer opgebouwd. Van de ruïne is weinig meer overgebleven. De tuinmanswoning brandde in 1946 af en werd in 1950 herbouwd en kreeg de naam Zilvenspreng. De garage bestaat nog en wordt thans bewoond door de beheerder van het landgoed. Ook werd er een zwembad gebouwd, deze werd gevoed door de Zilvenspreng. Het had een duikplank. De resten van het zwembad zijn nog aanwezig. De golfbaan die werd aangelegd was de eerste golfbaan in Nederland. Ook hiervan zijn de resten nog te vinden en door de familie wordt er nog wel eens een balletje geslagen.
Het verhaal gaat dat Koningin Wilhelmina het landgoed ooit heeft bezocht. Zeker is dat veel mensen uit Loenen hebben gewerkt voor de familie Broese.

Bezoek Landgoed Groenouwe

Wanneer u de Imbosweg volgt het bos in, dan ziet u direct aan de linkerkant een pad. Hieraan ligt het mausoleum. Loopt u dan verder en gaat u vervolgens links af langs de afrastering dan komt u bij het zwembad. Volgt u de Imbosweg, dan staat links ’t Stekje en even verder rechtsaf gaat u naar de huizen en de ruïne. Dit is particulier terrein en als zodanig niet voor bezoekers vrij toegankelijk.

U kunt een wandeling maken rond landgoed Groenouwe met een lus daar gebied Steilhul van ruim 4 km.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud