Bezoek Loenen op de Veluwe

Beleef en geniet van uw vakantie in Loenen

Loenen op de Veluwe is een uitgestrekt dorp dat ligt tussen Apeldoorn en Arnhem  in de provincie Gelderland en wordt al genoemd in het jaar 838. De kern van het dorp ligt rond de  erbeekseweg maar loopt nog tot ruim over het kanaal.

De Loenermark met schaapskooi

Het natuurgebied de Loenermark is jarenlang in het bezit geweest van de Loenenaren. De heide werd geplagd en gebruikt als strooisel in de stal. De enken aan  de rand van het dorp zijn jaren geleden ontgonnen voor landbouwgrond. De mest werd naar het land gebracht en hierdoor zijn de enken ontstaan. De schaapskudde die de heide begraast is zover uitgegroeid dat er in 2014 een nieuwe schaapskooi is gebouwd. Hoog nodig want dit creëerde ruimte voor de 230 schapen die nodig zijn om het hele bosgebied te kunnen begrazen.

Papierfabriek Middelste Molen Loenen

Van de Papierfabriek naar de Waterval.

Vanwege het schone, zachte water, ontstonden er wasserijen en papierfabrieken. U kunt een bezoek brengen aan de papierfabriek “de Middelste Molen”. Daar wordt nog steeds op ouderwetse wijze papier gemaakt.
Het Apeldoorn-Dierenskanaal was een belangrijke waterweg en is nu niet meer bevaarbaar. Maar er liggen wel plannen op het weer bevaarbaar te maken. In de crisisjaren had het kanaal water nodig. Er is toen een beek gegraven vanuit het bos naar het kanaal. Hierdoor ontstond een verval van vele meters en ontstond de Loenense waterval. Vergeet niet de grootste waterval van Nederland een bezoek te brengen.

ereveld loenen

Ontdek de historie van het Kasteel en Ereveld.

In 1557 liet de Arnhemse Burgemeester zijn zomer- en jachtverblijf in Loenen bouwen, nu bekend als “Kasteel Ter Horst”. Het kasteel is nog steeds in particulier bezit. Het is mogelijk een rondleiding te volgen.
In 1948 legde de Oorlogsgravenstichting een rustplaats aan om de Nederlandse oorlogsslachtoffers een waardige laatste rustplaats te geven. Dit nationale ereveld is op 18 oktober 1949 geopend door H.K.H. Prinses Wilhemina.

Loenen is rijk aan natuur, activiteiten en bezienswaardigheden.

Rond Loenen liggen prachtige bossen met uitgestrekte heidevelden. Hier kunt u heerlijk wandelen of fietsen. Loenen beschikt over een groot aantal verschillende overnachtingsmogelijkheden. Denk hierbij aan een hotel, B&B’s en campings.

loen'se moandag

Activiteiten in Loenen

In Loenen is altijd wel wat te beleven. Zo is er een groot ééndags-evenement “de Loense Moandag“. Deze wordt altijd gehouden op de eerste maandag van augustus. Maar ook het  Schaapscheerdersfeest en de Lammetjesdag, Hou hiervoor de activiteiten pagina in de gaten.

Hebt u geen zin om zelf te koken? Loenen heeft een aantal goede, gezellige restaurants.
Wilt u uitstapjes maken, dat kan natuurlijk met De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Deze stopt in Loenen. Mooie steden in de omgeving zijn bijvoorbeeld Zutphen en Doesburg of om te winkelen Apeldoorn en Arnhem.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud