Ereveld Loenen

Ereveld Loenen

Ereveld Loenen – Groenendaalseweg 64 – 7371 EZ Loenen

Grote bekendheid heeft het Ereveld in Loenen, hier kunt u ook een wandelroute volgen. Hier liggen veel militairen begraven die omgekomen zijn in de tweede wereldoorlog en ook nu worden er nog steeds militairen begraven die gesneuveld zijn. Jaarlijks wordt er een herdenkingsdienst gehouden. De erebegraafplaats is op 18 oktober 1949 door prinses Wilhelmina geopend. Er liggen ongeveer 3600 Nederlandse slachtoffers.

Het ereveld Loenen is op zichzelf een monument, maar het herbergt ook een aantal op zichzelf staande monumenten. Zoals het Tarakan monument. Dit monument is op 19 januari 2012 onthuld ter nagedachtenis aan de 215 KNIL militairen die op 19 januari 1942 gemarteld en vastgebonden en vervolgens in zee zijn gegooid door de Japanners. Het is een oorlogsbegraafplaats die niet beantwoordt aan het stereotiepe beeld: geen strakke rijen witte kruisen. De graven liggen in gebogen lijnen verspreid langs slingerende bospaden. Ze zijn gemarkeerd door eenvoudige, liggende stenen. De opschriften maken duidelijk dat het in nog een opzicht een ongewone oorlogsbegraafplaats is: er zijn wel militairen begraven, maar toch vooral burgers, mannen zowel als vrouwen, in totaal bijna 3700 mensen. De meesten zijn eerder op een andere plek begraven geweest, maar dit is hun laatste rustplaats is. Het gaat om oorlogsslachtoffers die op verschillende plaatsen en onder uiteenlopende omstandigheden sinds 9 mei 1940 zijn omgekomen. Militairen uit de meidagen van 1940, krijgsgevangenen, verzetsstrijders, bombardementsslachtoffers, joden, Engelandvaarders, onderduikers, represailleslachtoffers, dwangarbeiders, concentratiekampslachtoffers, leden van de koopvaardij, slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, maar ook slachtoffers van latere conflicten, zoals de politionele acties in Nederlands-Indië, de Koreaoorlog én van vredesmissies.

Rondleidingen op het Ereveld

In het voorjaar en zomer van 2017 is het weer mogelijk onder begeleiding van een ervaren gids kennis maken met het Nationaal Ereveld Loenen op de Veluwe. Vanaf 26 maart maken de oud-docenten Jan Heerze, Jan Maréchal en Loek Schreurs op de eerste en laatste zondag van de maand om beurten een wandeling over het ereveld. Deze ervaren verhalenvertellers staan stil bij de graven en de verhalen die achter de stenen verborgen liggen. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd met hen mee te wandelen. Kinderen zijn ook welkom. De rondleidingen beginnen om 11.00 uur en zijn gratis.