Ereveld Loenen

Ereveld Loenen

Ereveld Loenen – Groenendaalseweg 64 – 7371 EZ Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is een bekende locatie in Loenen en omgeving. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes-)missies.

Herdenkings- en educatiecentrum

Aan de rand van het ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ontdek de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over hun verloren dierbare en zijn of haar leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven bovendien een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren.

 

Veteranenbegraafplaats

Op de naast het ereveld gelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen liggen veteranen begraven die zich bij leven hebben ingezet voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Zij overleefden de missies en hebben als laatste wens om met andere veteranen begraven te worden.

Wandelen over het ereveld

Wandel van eind maart t/m eind oktober iedere zondag met een van onze gidsen langs de graven. De rondleiding begint om 11 uur en start vanaf de ingang van het ereveld. Wandelen op eigen gelegenheid kan altijd, zo ligt in het entreegebouw voor de speciale Jeugdroute voor gezinnen met kinderen.

Digitale begraafplaats

Download de app ‘Digitale begraafplaats’ om verhalen van slachtoffers en informatie over de monumenten op uw telefoon te bekijken.

Herdenkingen op het Ereveld

Elk jaar op 4 mei vindt een bijzondere herdenking plaats. Iedereen is van harte welkom de herdenking bij te wonen.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud