Kunst en Cultuur

Kunst en cultuur

kasteel ter horst

Kunstzinnige Loenenaren

Loenen is een dorp met veel kunstzinnige en creatieve mensen. Sommigen treden eenmaal per jaar naar buiten met de Kunstroute, welke in 2014 met succes voor het eerst is gehouden.
Anderen presenteren zich gedurende een groot gedeelte van het jaar. Galerie ’t Arthuus met de aangrenzende beeldentuin is zeker een bezoek meer dan waard. Zij zijn geopend elke vrijdag, zaterdag en zondag. Een mooie tuin met prachtige beelden vindt u in Landschaps- en Beeldentuin BANY. Deze is geopend wanneer er een bordje “open” aan de weg staat.

Papierfabriek Middelste Molen Loenen

Rijk aan historie

Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis en met name de 2e wereldoorlog, dan is een bezoek aan het Ereveld aan te bevelen. Daarnaast zijn er in Loenen diverse oorlogsmonumenten.
De tijd blijft even stilstaan wanneer u een reisje met de stoomtrein gaat maken. U kunt richting Apeldoorn of richting Dieren. Trekt u liever de natuur in dan kunt u beginnen bij de waterval, deze heeft een verval van 15 meter. Langs het kanaal ligt het oudste papierfabriekje van Nederland, “de Middelste Molen”. Deze wordt door vrijwilligers gerund en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. De vrijwilligers van kasteel “ter Horst” geven op maandag een rondleiding. Het bijzonder om een kasteel, dat nog in particuliere handen is, te bezichtigen. 

Schaapskooi Loenen

Komt u vanaf de Woeste Hoeve richting Loenen dan ziet u een prachtig oud tolhuisje staan. Vroeger was dit de doorgaande weg van Deventer naar Arnhem en moest men tol betalen om langs deze weg te rijden.
De Loenermark is een schitterend bos waarin een grote schaapskooi staat en de schaapherder elke dag met zijn schapen naar de hei gaat. Aan het einde van de middag komt hij weer terug bij de kooi. En wanneer u liever op de fiets gaat, dan is een tocht naar de Kouwerik zeker de moeite waard. U vindt daar een prachtig glooiend heidelandschap met daarin de oude IJkbasis. Maar ook een wandeling in de omgeving van landgoed Groenouwe mag u niet missen, met de oude golfbaan en het zwembad.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud