Natuur en recreatie

Natuur en recreatie

natuur en milieu

Loenen op de Veluwe staat natuurlijk bekend om haar hoogste waterval van Nederland en de prachtige natuur van de Loenermark.  In de Loenermark vindt u de schaapskooi met de schaapskudde.
Deze vertrekt ’s morgens richting heide en komt aan het einde van de middag weer terug bij de kooi. De Loenermark kent prachtige heidevelden met jeneverbesbomen. Wanneer u bij de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg het bos in loopt dan vindt u een schitterende observatiepost. Hier kunt u in alle rust kijken of er wild op de wildakker verschijnt en de kans is groot dat dit gebeurt, zeker in de vroege ochtend of tegen zonsondergang. Vanaf deze parkeerplaats kunt u ook een prachtige wandelroute volgen. Om Loenen heen liggen de Ramenberg, de Reeënberg en Hoeve Delle. Steilhul ligt aan de andere zijde van de Loenermark.

Waterval Loenen

Kom je Loenen binnenrijden dan zie je de glooiende Loenense Enk. Natuurmonumenten heeft grote stukken in eigendom en verbouwt hier weer, zoals vroeger, rogge en tarwe. Er wordt elk jaar een echt oogstfeest georganiseerd. Stapt u bijvoorbeeld op de fiets en gaat u over het kanaal, dan komt u in de Loenense Hooilanden.

Houdt u van een natuurtuin dan is het leuk om de Harmanahof met een bezoek te vereren. Een bijzondere tuin die geheel door vrijwilligers van de IVN wordt onderhouden.

Actieve recreatie in de natuur.

Voor actieve recreatie hebben we een groot aanbod in Loenen. Natuurlijk kunt u met de fiets een knooppuntenroute volgen. Op deze manier komt u op de mooiste plekken in en rond Loenen. Beschikt u niet over een fiets en wilt u een dag of langer een fiets huren, daarvoor kunt u terecht bij Alberts Tweewielers of bij Van Ark Tweewielers. Gaat u liever met de mountainbike, ook dat kan. Deze zijn te huur bij Bike & Eat. Er zijn speciale paden in de bossen uitgezet voor mountainbikes.
Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. U kunt beginnen bij de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg, bij de Waterval, bij de Schaapskooi of bij “de Groote Modderkolk”. Op al deze plaatsen begint een uitgezette wandeltocht.
Gaat u liever te paard de bossen verkennen, dat kunt u doen met uw eigen paard. De Loenermark heeft mooie ruiter- en koetsenpaden. Komt u verder naar de bossen van natuurmonumenten dan moet u in het bezit zijn van een label. Deze kunt u kopen bij  Van Ark Tweewielers.

Loenen beschikt over een prachtig zwembad met speel- en zonneweide. Het water wordt door middel van zonne-energie verwarmd. Er is een apart kinderbadje en een schitterende waterglijbaan.
Vindt u het leuk om eens op een skelter, de omgeving te verkennen, dat kan bij Bugxter Buggy.
Wanneer u van water houdt en een kanotocht op het prachtige kanaal wilt maken, dan kan dat natuurlijk met uw eigen kano, maar ook is het mogelijk om een kano te huren. Voor informatie hierover kunt u terecht bij Bistro “de Bron”. En een tochtje met de stoomtrein  van de VSM van Loenen naar Dieren of naar Apeldoorn is voor groot en klein een feest.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud