Loenense Enk

Loenense Enk

Enk staat voor oude akkers waar vroeger vooral rogge, haver en boekweit werd geteeld. Door eeuwenlange bemesting door een mengsel van heide plaggen en mest uit talrijke schaapskooien in de omgeving, is er vruchtbare grond ontstaan.
De openheid van de enk, tussen de rand van het bos en het dorp Loenen gelegen, is duidelijk herkenbaar. Hier werden vroeger gewassen verbouwd en kon men over de gouden velden van graan en bloeiende akkerkruiden, de kerktoren van Loenen al in de verte zien.

Een opgeworpen wal van 2 meter hoog, aangelegd  in de 17de eeuw, moest bescherming bieden tegen vraat van wilde dieren uit naastgelegen bossen en eigen kuddes. De Enkwal, van Loenen en Zilven, is een van de best bewaarde wildwallen in Nederland en nog duidelijk aan de akkerbosranden te herkennen. Verschillende eigenaren van smalle lange akkers op de enk betaalden mee in het onderhoud en aanleg van deze wal.

Het open erf de Groote Modderkolk  maakt onderdeel uit  van de Loenense enk en is ook een goede basis voor een wandelingen of een fietstocht.

Loop de wandelroute Rondom Loenen 10,7km of het Klompenpad Loenense Enkenpad 11 km

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud