Reeënberg

Reeënberg

De Reeënberg  is te bereiken via de Beekbergseweg en de Groenendaalseweg.
Er zijn parkeerplaatsen aanwezig. De Reeënberg ligt tegen de Hoevedelle aan.

Het gebied Reeënberg kent voor Nederlandse begrippen flinke hoogteverschillen. Vooral het midden van het gebied is heuvelachtig. Het gebied wordt ook wel klein Zwitserland genoemd. Het gebied heeft relatief jonge naaldbossen, bestaande uit grove den en lariks en heidevelden met hier en daar een oude grove den.

Dieren op de Reeënberg
In de bossen en op de heide kun je in het schemer zwijnen zien die zich te goed doen aan de vele zoelplekken in het gebied. Een zoel is een natte plek waar zwijnen zich wassen en schuren.

Door slecht doorlatende bodemlagen zijn er in de heide natte plekken ontstaan, hier vindt je vaak dopheide. Op de drogere stukken staat een andere heide soort, namelijk struikheide. In deze heide leven de levendbarende hagedis; vele insecten, o.a. vlinders; maar ook de enige giftige slang van Nederland, de adder. Soms broed er een nachtzwaluw.

Zo ligt, ingesloten in het bos, het Varkensven, waar twee verschillende soorten van de witsnuitlibel voorkomen. Verder voelen grote zoogdieren als het edelhert en reeën en verschillende roofvogels, o.a. bosuilen zich thuis in de natuur  van de Reeënberg. Door beschutting van bos, dal en heuvels voelen ze zich veilig. Het is dan ook goed mogelijk de dieren overdag te zien.

Cultuur

De Vrijenbergspreng loopt langs het gebied de Reeënberg. Deze gegraven spreng moest het kanaal Apeldoorn-Dieren voorzien van water, om het bevaarbaar te maken. In het begin van de 19 eeuw werd alles met de hand gegraven. Door de hoogteverschillen zijn er verschillende trappen in de beek gemaakt. Verderop ligt de grootste waterval van Nederland. Het hoogteverschil is 15 meter.

In het gebied is vroeger ijzer gewonnen door het winnen van ijzerrijke klapperstenen. We zien dit terug aan de kuilen in het gebied. Al in de vroege middeleeuwen was dit een bekend Veluws ijzerwingebied.

Tips

Bij de gele route ervaart u vanaf de start van de parkeerplaats al heel gauw het hoogteverschil in dit gebied. Door de grove dennen en berken ziet u de heide in de verte.

De bruine route is het langst. Hij is ongeveer 11 kilometer en doet het natuurgebied de Hoevedelle aan.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.