Hoeve Delle

Hoeve Delle

De Hoeve Delle is een gebied ten westen van het dorp Loenen, ten noorden van de Groenendaalse weg. Aanliggend natuurgebied is de Reeënberg.

Het glooiende gebied van Hoeve Delle bestaat voor een groot deel uit bos. In het meest westelijk deel vinden we nog restanten van een jeneverbessenstruweel. De jeneverbessen voelen zich thuis op voormalige stuifzand. De hoogste top in deze omgeving is 74 meter. In de vorige eeuw werd dit de Wilhelmina top genoemd.
Het vroegere heidelandschap is door de behoefte aan hout voor de mijnindustrie drastisch veranderd. Op de heidevelden graasden vele schaapskuddes uit Loenen.
In het natuurgebied leven onder andere wilde zwijnen, vossen en boommarters. Ook edelherten en reeën en vogels als de zwarte specht voelen zich thuis in de natuur van Hoeve Delle. De paden lopen door de forse hoogteverschillen om de toppen en stuifduinen heen.

Drinkwater in de Hoeve Delle.

In de Hoeve Delle liggen de infiltratie bekkens van Vitens. Hier wordt sinds eind 2014 water ingelaten vanuit het Apeldoorns kanaal om zo ons drinkwater onder de Schalterberg weer aan te vullen. De bekkens vol met water zullen zo nu en dan te bewonderen zijn. Het mooie schone water dringt al gauw door de bodem heen en dan rest een kale doch aantrekkelijke zandvlakte, met kiezels en windkanters.

Sporen uit het verleden.

Vanaf de Hoeve Delle liepen de meeste wegen naar herberg “de Woeste Hoeve”. Door glooiend landschap reed men bij voorkeur door de lage delen van het gebied. De lage delen werden vroeger ook wel dellen genoemd. Op enkele punten in het landschap kun je nog oude karresporen van de Hessen vinden, dit waren kooplui uit Duitsland die met wagens hun waren naar belangrijke steden vervoerden.

Wandelen in het gebied rondom Hoeve Delle.

Natuurmonumenten behoudt het gebied zoals het nu is. De jeneverbessen worden regelmatig vrijgesteld, de bossen onderhouden en omgevormd naar meer natuurlijker bos met dood hout dan het huidige productiebos. De wandelroute door de Hoeve Delle is 12 kilometer lang en begint bij de parkeerplaats bij de watervallen aan de Beekbergerweg, ingang Reeënberg.

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud