Loenermark

Loenermark

Droefakkers, 7371 CP Loenen, verworven 1992, oppervlakte 1171 ha

De Loenermark is een van de mooiste natuurgebieden. Het naaldbos, de heide met zijn prachtige jeneverbes struwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Verder is de Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen.

Het bos op de Loenermark is heel oud. Het Loenense Bos werd al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout en in gebruik bij de marke van Loenen. De rest van de Loenermark bestond uit heide. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft de Loenermark in 1992 in erfpacht verkregen van de gemeente Apeldoorn.

Wat is er te zien op de Loenermark.

De schaapherder gaat dagelijks met de kudde de heide op. Bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is. De kudde bestaat uit ongeveer 150 Veluwse heideschapen, aangevuld met een paar heidekoeien.
Ook een bezoek aan de IJkbasis op de Zilvense heide is de moeite waard. Dit is een IJkbasis van het Nederlandse Rijksdriehoekmeetnet en heeft een lengte van 576,09226 meter.

Grafheuvel en Hessenweg
De grafheuvel op de Loenermark is ongeveer 4000 jaar oud. Er loopt ook een Hessenweg in het gebied. Een oude handelsroute met Duitsland uit de 17e eeuw. De paden zijn te herkennen aan de tweesporige geulen in het landschap. De wagens waren te breed voor de steden en lopen daardoor dwars door de Veluwe.

Wildobservatiepost
Op de Loenermark staat een wildobservatiepost deze post is in 2012 geopend. De wildobservatiepost is vrij toegankelijk, rolstoelvriendelijk en makkelijk bereikbaar. Er loopt een verhard pad vanaf de parkeerplaats aan de Groenendaalseweg naar de post. Er zijn op verschillende hoogtes kijksleuven gemaakt.

zwerfkeienroute
zwart paaltje

Wandelroutes

De zwerfkeienroutes
Deze routes zijn te volgen door zwerfkeien met pijlen. De witte route is 7 kilometer en de gele route is 13,5km lang en voert door een zeer gevarieerd Veluws landschap over bospaden, langs zandverstuivingen, langs een vennetje en biedt mooie uitzichten op heidevelden. Beide zijn vanaf de parkeerplaats bij de schaapskooi aan de Droefakkers is de route te lopen.

Blauwe en rode paaltjes routes van GLK. 
Geldersch Landschap heeft 2 kleuren routes uitgezet over de Loenermark. Deze zijn aangegeven met paaltjes.
Blauwe route van ca. 6 km
Rode IVN route van ca. 2,5 km.

De rode route is geschikt om met een kinderwagen te wandelen. De zwerfkeienroutes gaan over smalle paadjes door bos en hei en kunnen niet worden bewandeld met rolstoelen en kinderwagens.

Parkeermogelijkheden
Er zijn parkeer mogelijkheden rond om het natuurgebied:

  • Parkeerplaats Groenendaalse weg
  • Parkeerplaats Droefakkers
  • Parkeerplaats Dalenk

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud