Wonen in Apeldoornse dorpen bijna niet meer te betalen

Voor huizenzoekers met een bescheiden budget, is het praktisch onmogelijk om betaalbare koopwoning te vinden in de dorpen rondom Apeldoorn. De prijzen liggen gemiddeld genomen erg hoog het aanbod goedkope koophuizen is zeer beperkt. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Stentor. Op basis van gegevens van huizensite Funda heeft deze krant een inventarisatie gemaakt van de woonruimte die op dit moment te koop staat in de Apeldoornse dorpen. Woningen die volgens de website onder voorbehoud zijn verkocht, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De gemiddelde vraagprijs ligt erg hoog rondom Apeldoorn. Het gaat hier om het bedrag dat de verkoper op z'n minst hoopt te ontvangen, de daadwerkelijke opbrengst kan zelfs nog hoger uitvallen.

Voor een woning in Beekbergen wordt gemiddeld bijna 985.000 euro gevraagd. Het goedkoopste huis in het dorp staat te koop voor een bedrag van 224.500 euro. Het aanbod is bovendien beperkt. In Beekbergen staan op dit moment 28 woningen te koop. Slechts twee daarvan hebben een vraagprijs die lager ligt dan 300.000 euro.

Schaars aanbod

Ook Hoenderloo en Lieren springen eruit, vooral vanwege het schaarse aanbod. Beide dorpen tellen om en nabij de 1.500 inwoners. In Hoenderloo staan op dit moment slechts tien huizen te koop, tegen zes in Lieren. Woningzoekenden met een kleine beurs hebben in beide plaatsen weinig te zoeken. Aan de goedkoopste woning in Lieren hangt een prijskaartje van 399.000 euro, terwijl er in Hoenderloo minimaal 245.000 euro moet worden neergeteld voor een huis.

Het grootste en meest betaalbare aanbod is te vinden in Loenen en Ugchelen. Daar staat momenteel respectievelijk 45 en 40 huizen te koop. De gemiddelde vraagprijs ligt met 436.000 euro (Loenen) en 440.000 euro (Ugchelen) in beide dorpen bovendien relatief laag. Zeker in vergelijking met de andere plaatsen die zijn meegenomen in het onderzoek.

Vegrijzing

Dorpsraden hebben al vaker aan de bel getrokken bij de gemeente Apeldoorn, ontwikkelaars en woningcorporatie Veluwonen. Zij vrezen dat hun woonplaatsen in de toekomst teveel vergrijzen door het gebrek aan betaalbare woonruimte. Starters worden daardoor immers gedwongen hun heil elders te zoeken.

Dat de woningprijzen in het buitengebied van Apeldoorn hard stijgen en het aanbod een stuk schaarser is dan in grotere plaatsen, staat als een paal boven water. Toch is er volgens de betrokken partijen geen reden om de noodklok te luiden. ,,Je moet naar de lange termijn kijken", vindt Meindert van Vliet van Van Vliet Makelaardij in Apeldoorn.

Karakter

Wat je in de dorpen vooral niet moet doen, is plotseling als een bezetene huizen uit de grond gaan stampen, vindt Van Vliet. ,,In de eerste plaats omdat de inwoners dat zelf ook helemaal niet willen. Want als er teveel woningen worden gebouwd, dan gaat dat ten koste van het dorpse karakter."

Het is volgens Van Vliet zaak om goed te kijken naar de behoefte. ,,De bevolking is aan het vergrijzen, ook in de dorpen, dus ligt het voor de hand om meer huizen te bouwen voor de groep. Toch moet je daar ook weer niet in doorslaan, want over twintig jaar loopt de vergrijzingsgolf op z'n einde en is de woonbehoefte dus anders."

Momentopname

Aan de gegevens van Funda moet ook weer niet te veel waarde worden gehecht, zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn. ,,Het is een momentopname. De woonsituatie in de dorpen heeft echter onze volle aandacht. Daarom is vorig jaar het dorpenperspectief vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin is afgesproken dat de komende jaren 130 nieuwe woningen worden gerealiseerd in de Apeldoornse dorpen. Die zijn vooral bestemd voor de eigen bevolking."

Bron: De Stentor

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

De schapen zijn weer terug

Sinds vorige week donderdag zijn de schapen weer in Loenen aangekomen ze zijn terug van een korte vakantie op de Tongerense heide. Ze zijn nu weer thuis bij de schaapskooi op de Loenermark. Overdag mogen ze weer genieten van de Loenense heidevelden.

De G-Toppers van Loenermark gaan weer trainen!

Vrijdag 4 september gaan de g-voetballers van Loenermark beginnen aan een nieuw voetbalseizoen. De eerste training staat dan gepland op de vaste tijd van 18:45 – 19:45 uur. Uiteraard wordt er getraind met inachtneming van de richtlijnen van RIVM. Voor het G-Voetbal geldt: “Normaal wat normaal kan, speciaal waar nodig”! Iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking vanaf ongeveer 6

Bloedprikken op afspraak

Vanaf 1 september kan bloedprikken in de Brink, net als in het ziekenhuis, alleen nog op afspraak. De afspraak kan vanaf 31 augustus gemaakt worden via www.gelreziekenhuizen.nl of telefonisch 055-5811210

Glasvezel, Goed nieuws!

Goed nieuws! Na het succesvolle glasvezelproject voor het buitengebied, waar eind dit jaar de aanleg wordt afgerond, is Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel buitenaf) nu gestart met een project voor de bewoners binnen de bebouwde kom. Juist in deze tijd, waarin veel mensen thuiswerken, kinderen online les krijgen en we steeds vaker met elkaar videobellen, ervaren we hoe belangrijk een