Van lariks tot trimbaan.

Bijzondere Bijdrage van onze vrijwilligers in Loenen

Van lariks tot trimbaan.

Kort na de oprichting van de Stichting Vrienden Loenense Bossen kwam het idee om de oude trimbaan in het Loenense bos (1960/1970) opnieuw te bouwen. Een trimbaanwerkgroep werd opgericht. Marloes en Willie meldden zich spontaan. Velen hebben goede herinneringen, en wat is er nu fijner dan sporten/bewegen in de vrije natuur. Met drie man/vrouw veel denkwerk gedaan en andere trimbanen bezocht. Een conceptplan werd gemaakt en uitgewerkt.

We waren het er snel over eens dat er geen kunststof aan te pas mocht komen, alles zoveel mogelijk van hout maken: Houdt moed, hout moet! Alles door en met vrijwilligers, wel een drankje en een hapje tijdens de overleggen.

Je doet het tenslotte voor de lol en het dorp! Het Geldersch landschap & Kasteelen die lariks beschikbaar stelde, fantastisch! Vervolgens het tracé uitzetten in de sneeuw, mmv van de boswachter de piketpaaltjes geslagen. Daarna meer vrijwilligers erbij, handige kerels met kennis van hout en constructies. Willem en Jan wilden meewerken, ook weer vrijwillig. Chris trad ook toe, heeft twee trekkers, handig. Het Geldersch Landschap & Kasteelen velde de bomen. Schillen op ouderwetse manier met een schilschop ging moeizaam en bracht blaren, dan maar machinaal! Opladen van stammen met oliedruk in plaats van bloeddruk zoals Tonnie zei.  Ondanks dat de kettingzaag erin was gezet, bleken de stamdelen toch te zwaar. Zijn shovel tilde het gemakkelijker op de wagens. De gebroeders Blom egaliseerden de veldjes bij de Kei. Ook de kei werd verplaatst en kreeg een prominente plek. Koffie verzorgden we altijd zelf of werd door Marloes of Willie gebracht. Smaakt altijd lekkerder in de vrije natuur. Medewerkers van het Geldersch Landschap & Kasteelen schoven toestelplekken schoon, en vervolgens bouwen.  Altijd op tijden die we zelf bepaalden. De vrijdagochtend werd vaak in het bos geklust. Het ijzerwerk werd besteld en door LMB een aggregaat beschikbaar gesteld. Zo konden de vrijwilligers ook in het bos met 220 volt werken. Gaten boren in het hout. Soms een digitale waterpas uit de GSM van Willem, vrijwilligers zijn vindingrijk!

De toestellen kregen gestalte, leuk, werken met een eerlijk natuurproduct. Wel oppassen voor splinters!

Op tijd koffiedrinken en lekker kletsen terwijl we een specht of raaf hoorden. Gaten boren in de grond bleek lastig. Dus ook de grondboor van het Geldersch Landschap & Kasteelen met trekker werd gewaardeerd door de vrijwilligers maar het bloed, zweet en enthousiasme bleef.

Picknickbanken werden geplaatst, ook één bij de zandafgraving op het terrein van Natuurmonumenten. Daar komen toestellen voor de kinderen.

Onder de toestellen werden houtsnippers aangebracht en vlak geschoven.

Later trok Bertram met zijn mini-shovel een mooi pad door het geaccidenteerde terrein. Onderweg werd er nog een leuke amazone ontmoet. Wat is vrijwilligerswerk soms mooi. Het werk ging altijd in goed onderling overleg middels GSM of Whatsapp groep.

De natuurtrimbaan nadert zijn voltooiing, Loenenaren en anderen, ga eens kijken!

Met dank aan alle vrijwilligers namens de Vrienden van de Loenense Bossen,

Teun, Marloes en Willie

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

De schapen zijn weer terug

Sinds vorige week donderdag zijn de schapen weer in Loenen aangekomen ze zijn terug van een korte vakantie op de Tongerense heide. Ze zijn nu weer thuis bij de schaapskooi op de Loenermark. Overdag mogen ze weer genieten van de Loenense heidevelden.

De G-Toppers van Loenermark gaan weer trainen!

Vrijdag 4 september gaan de g-voetballers van Loenermark beginnen aan een nieuw voetbalseizoen. De eerste training staat dan gepland op de vaste tijd van 18:45 – 19:45 uur. Uiteraard wordt er getraind met inachtneming van de richtlijnen van RIVM. Voor het G-Voetbal geldt: “Normaal wat normaal kan, speciaal waar nodig”! Iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking vanaf ongeveer 6

Bloedprikken op afspraak

Vanaf 1 september kan bloedprikken in de Brink, net als in het ziekenhuis, alleen nog op afspraak. De afspraak kan vanaf 31 augustus gemaakt worden via www.gelreziekenhuizen.nl of telefonisch 055-5811210

Glasvezel, Goed nieuws!

Goed nieuws! Na het succesvolle glasvezelproject voor het buitengebied, waar eind dit jaar de aanleg wordt afgerond, is Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel buitenaf) nu gestart met een project voor de bewoners binnen de bebouwde kom. Juist in deze tijd, waarin veel mensen thuiswerken, kinderen online les krijgen en we steeds vaker met elkaar videobellen, ervaren we hoe belangrijk een