Van lariks tot trimbaan.

Bijzondere Bijdrage van onze vrijwilligers in Loenen

Van lariks tot trimbaan.

Kort na de oprichting van de Stichting Vrienden Loenense Bossen kwam het idee om de oude trimbaan in het Loenense bos (1960/1970) opnieuw te bouwen. Een trimbaanwerkgroep werd opgericht. Marloes en Willie meldden zich spontaan. Velen hebben goede herinneringen, en wat is er nu fijner dan sporten/bewegen in de vrije natuur. Met drie man/vrouw veel denkwerk gedaan en andere trimbanen bezocht. Een conceptplan werd gemaakt en uitgewerkt.

We waren het er snel over eens dat er geen kunststof aan te pas mocht komen, alles zoveel mogelijk van hout maken: Houdt moed, hout moet! Alles door en met vrijwilligers, wel een drankje en een hapje tijdens de overleggen.

Je doet het tenslotte voor de lol en het dorp! Het Geldersch landschap & Kasteelen die lariks beschikbaar stelde, fantastisch! Vervolgens het tracé uitzetten in de sneeuw, mmv van de boswachter de piketpaaltjes geslagen. Daarna meer vrijwilligers erbij, handige kerels met kennis van hout en constructies. Willem en Jan wilden meewerken, ook weer vrijwillig. Chris trad ook toe, heeft twee trekkers, handig. Het Geldersch Landschap & Kasteelen velde de bomen. Schillen op ouderwetse manier met een schilschop ging moeizaam en bracht blaren, dan maar machinaal! Opladen van stammen met oliedruk in plaats van bloeddruk zoals Tonnie zei.  Ondanks dat de kettingzaag erin was gezet, bleken de stamdelen toch te zwaar. Zijn shovel tilde het gemakkelijker op de wagens. De gebroeders Blom egaliseerden de veldjes bij de Kei. Ook de kei werd verplaatst en kreeg een prominente plek. Koffie verzorgden we altijd zelf of werd door Marloes of Willie gebracht. Smaakt altijd lekkerder in de vrije natuur. Medewerkers van het Geldersch Landschap & Kasteelen schoven toestelplekken schoon, en vervolgens bouwen.  Altijd op tijden die we zelf bepaalden. De vrijdagochtend werd vaak in het bos geklust. Het ijzerwerk werd besteld en door LMB een aggregaat beschikbaar gesteld. Zo konden de vrijwilligers ook in het bos met 220 volt werken. Gaten boren in het hout. Soms een digitale waterpas uit de GSM van Willem, vrijwilligers zijn vindingrijk!

De toestellen kregen gestalte, leuk, werken met een eerlijk natuurproduct. Wel oppassen voor splinters!

Op tijd koffiedrinken en lekker kletsen terwijl we een specht of raaf hoorden. Gaten boren in de grond bleek lastig. Dus ook de grondboor van het Geldersch Landschap & Kasteelen met trekker werd gewaardeerd door de vrijwilligers maar het bloed, zweet en enthousiasme bleef.

Picknickbanken werden geplaatst, ook één bij de zandafgraving op het terrein van Natuurmonumenten. Daar komen toestellen voor de kinderen.

Onder de toestellen werden houtsnippers aangebracht en vlak geschoven.

Later trok Bertram met zijn mini-shovel een mooi pad door het geaccidenteerde terrein. Onderweg werd er nog een leuke amazone ontmoet. Wat is vrijwilligerswerk soms mooi. Het werk ging altijd in goed onderling overleg middels GSM of Whatsapp groep.

De natuurtrimbaan nadert zijn voltooiing, Loenenaren en anderen, ga eens kijken!

Met dank aan alle vrijwilligers namens de Vrienden van de Loenense Bossen,

Teun, Marloes en Willie

 

Delen:

Gerelateerde berichten

Bestuurders gezocht ECL

André Zeijseink is tijdens de algemene ledenvergadering gekozen als de nieuwe voorzitter van de Energie Coöperatie Loenen. Hij neemt het stokje over van Jeroen Scholten die in 2019 aan de

Waar komt ons voedsel vandaan?

Ben jij geïnteresseerd in het Herenboerenconcept en wil je weten of voor jou, je gezin, gezond eten uit je eigen buurt, geproduceerd met zorg voor grond, plant en dier, iets

Bedrijf in Beeld  H.G. van Oorspronk B.V.   

Naam bedrijf: H.G. van Oorspronk B.V.    Adres: Klarenbeekseweg 16                      Telefoon: 055-5051556                         Website: www.vanoorspronkolie.nl     Email: info@vanoorspronkolie.nl           Eigenaar: Hendrik van Oorspronk Aantal personeelsleden: 2 Activiteiten: Wij zijn het verkooppunt voor propaanflessen in de regio, we