Herenboerderij aast op plek bij Groote Modderkolk in Loenen

Groote modderkolk

Elke dag verse groente, fruit, zuivel en vlees van je ‘eigen’ duurzame boerderij. En dat zonder zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor tweehonderd huishoudens in de omgeving van Loenen kan dit werkelijkheid worden als het plan voor een Herenboerderij slaagt.

Bij de biologische zorgboerderij Groote Modderkolk in Loenen komt mogelijk een Herenboerderij. Stichting Herenboeren Nederland vindt de biologische zorgboerderij Groote Modderkolk in Loenen een geschikte plek. Herenboeren gaat de komende tijd op zoek naar minimaal honderdvijftig huishoudens die willen investeren om de Herenboerderij mogelijk te maken.

Tien euro per week

Een Herenboerderij is een kleinschalige boerderij die ongeveer tweehonderd huishoudens samen in bezit hebben. Samen vormen zij een coöperatie en investeren ze met een eenmalige bijdrage van tweeduizend euro voor de oprichting en realisatie, zoals het kopen van varkens en gewassen. Een boer neemt de zorg op zich, maar iedereen mag meehelpen. Voor tien euro per week per persoon eten de leden van de coöperatie elke dag verse groente, fruit, zuivel en vlees.

Naast de financiële voordelen is de Herenboerderij duurzaam. Geert van der Veer, initiatiefnemer van Herenboeren, legt uit dat het concept van de Herenboeren inspeelt op de problemen in landelijk gebied. ,,Denk aan de achteruitgang van insecten en de bodemkwaliteit. Met de Herenboerderij leveren wij daar met onze duurzame werkwijze een positieve bijdrage aan.” Er draait al een Herenboerderij in Boxtel.

Kleinschalig

Vereniging Natuurmonumenten, eigenaar van de Groote Modderkolk, is ook enthousiast. ,,Herenboeren is bij uitstek een concept dat zo dicht bij onze normen en waarden ligt, dat het heel interessant is om dat hier als voorbeeld te kunnen ontwikkelen”, zegt natuurbeheercoördinator van Natuurmonumenten Esther Rust. ,,Het is een kleinschalige manier van boeren met veel aandacht voor een gezonde bodem, gezonde gewassen en landschapsinrichting.” Rust is zelf twee keer bij de Herenboerderij in Boxtel geweest. ,,De betrokkenheid van mensen bij een gebied wordt heel erg vergroot. Er ontstaat een hele community omheen. Mensen sluiten de plek in hun hart en dat is precies wat wij als Natuurmonumenten ook heel graag willen.”

Van de driehonderd mogelijke locaties, is de Groote Modderkolk als een van de vijftien geselecteerd. ,,De Groote Modderkolk is een open erf. Daar komen al heel veel mensen en dat is precies wat wij graag willen. Hoe meer mensen er komen helpen of kijken, hoe liever wij dat hebben”, zegt Van der Veer.

Stichting Herenboeren moet minimaal honderdvijftig huishoudens vinden in de regio Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen en Dieren die wel mede-eigenaar van een Herenboerderij willen worden. Geïnteresseerden zijn op dinsdag 26 juni welkom bij de Groote Modderkolk voor een informatiebijeenkomst.

Vereniging Natuurmomenten heeft de biologische zorgboerderij Groote Modderkolk in Loenen sinds 2001 in bezit. Hier staan onder andere honderd brandrode runderen. Ook is de boerderij een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan de huidige opzet van de Groote Modderkolk, inclusief de wandelpaden en de theeschenkerij, zal niks veranderen volgens Vereniging Natuurmonumenten. ,,Hooguit de inrichting van de weilanden wordt wat aangepast”, zegt Rust. ,,De Herenboeren is een bijzonder en vernieuwend concept. Het is een toekomstoptie voor landbouw.”

Bron: De Stentor

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Kort geding Dorpsraad Loenen Zonnedorp

Afgelopen week speelde een kort geding van Den Eikenboom en de Dorpsraad Loenen Zonnedorp tegen de provincie Gelderland. Er is geen formele inspraakmogelijkheid geweest ten aanzien van de aanpassingen die

nieuws uut loenen

Nieuws uut Loenen bestaat 10-jaar!

Een felicitatie waard! “Ons” Nieuws uut Loenen bestaat 10-jaar! Olga Oudt en Marian Zoet, ondersteund door Timon Luesink, Esther Aleman, Nathalie van Dijk en Anne-Marieke van Beek werken hard aan

VCL Weer bij elkaar!

Met veel plezier na lange tijd komen de leden van de Vrouwencontactgroep Loenen weer bij elkaar. Wat is er veel bij te praten, lief en leed wordt gedeeld. Wie vierden