Column Het DNA van Oranjeborg

nieuws uut loenen

Column Het DNA van Oranjeborg

Aan de Beekbergerweg ligt Oranjeborg. Een paar jaar geleden schreef ik er al over. Hoe is het nu met deze instelling? Wat gebeurt er? Wie wonen er?

Voor me ligt een prachtig boek over deze zorg instelling in de private sector. Vijf vestigingen zijn er inmiddels verdeeld over Nederland. 140 bewoners, 120 medewerkers. In het DNA zit vooral het woord Samen. Samen op ontdekkingstocht door het zorglandschap. Samen met bewoners werken aan hun toekomst. Bewoners weer uitzicht geven, nadat ze jaren met hun kop tegen de muur van de samenleving gelopen hebben.

Ex verslaafden, die de kans krijgen om gebruik te maken van talenten die ze hebben. Nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden. Alweer enige jaren actief in het dorp. Bij de voetbal en de tennis worden klussen gedaan, zo ook in en rond het zwembad. Een onderdeel van de maatschappelijke omgeving.

Op Oranjeborg is nog ruimte voor de menselijke benadering, die zo gewoon lijkt maar helaas tegenwoordig bijzonder is. Het heeft zich ontwikkeld tot een instelling waarin de bewoners verschillende stadia kunnen doorlopen, van een veilige haven tot in lengte van jaren tot uitzicht op terugkeer in het reguliere leven en een baan.

Oranjeborg in Loenen is een locatie van 7 hectare. Niet afgesloten, vrij toegankelijk, met een mountainbike route er dwars doorheen.

Met trots kijk ik, als ik erlangs rijd, altijd even opzij. Goed om deze instelling in Loenen te hebben!

Marian Zoet

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud