22 juli verwelkomde de Oorlogsgravenstichting de 1.000e bezoeker van de tentoonstelling in het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen.
In de tentoonstelling staan bezoekers oog in oog met op het ereveld begraven oorlogsslachtoffers, hun nabestaanden en veteranen. “Als Oorlogsgravenstichting dragen we zorg voor Nederlandse oorlogsgraven over heel de wereld én de verhalen van deze slachtoffers. Elk slachtoffer heeft namelijk een eigen verhaal.
Door deze te vertellen willen we de prijs van vrede laten zien. Het blijft bijzonder dat we dat elke dag weer aan zoveel mensen mogen doen,” aldus Theo Vleugels, algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting.
Het centrum is in gezamenlijk gebruik van de Oorlogsgravenstichting en de Nationale Veteranenbegraafplaats. Het multifunctionele gebouw is in gebruik als tentoonstellingsruimte en voor uitvaarten op de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats. Op deze plek vinden veteranen een laatste rustplaats onder kameraden.
Herdenken
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de
Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands Indië of tijdens vredesmissies.
In totaal zijn er in Nederland 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Wereldwijd onderhoudt de stichting 50.000
Nederlandse oorlogsgraven waarvan 15.000 in Nederland en 25.000 op de zeven erevelden in Indonesië. De 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers zonder aanwijsbaar graf worden herdacht in de kapel op Nationaal Ereveld Loenen.
Bezoeken
De tentoonstelling is sinds begin juni weer geopend. Bezoekers zijn welkom van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis.