Verduurzaming in Loenen

Verduurzaming in Loenen

Drie samenwerkende organisaties

Sinds 2013 is Loenen actief bezig met de verduurzaming van het dorp. In Loenen zijn 3 onderling sterk samenwerkende organisaties actief:

  • Vrijwilligersstichting Loenen Energie Neutraal (LEN, sinds 2013)
  • Vrijwilligersstichting Duurzame Projecten Loenen (DPL, sinds 2017)
  • Energie Coöperatie Loenen (ECL, sinds 2019)

Via de stichting Loenen Energie Neutraal (LEN) is sinds 2013 middels gunstige subsidieregelingen voor Loenenaren ca 1,6 miljoen euro geïnvesteerd in zaken als isolatie, opwek van elektriciteit met zonnepanelen en ook zijn de eerste warmtepompen geplaatst als alternatief voor aardgasverwarming. Daarnaast zijn er diverse energiedagen en thema-avonden georganiseerd.

Sinds 2017 is de stichting Duurzame Projecten Loenen (DPL) actief met het Interreg EU-cVPP project waarin:

  • Nog meer zonnepanelen geplaats worden in eigendom van de Loenenaren zelf,
  • Deelnemers in staat gesteld worden real-time hun elektriciteitsverbruik en gasverbruik (per uur) uit te lezen uit hun slimme meter
  • Vvia het energie-management systeem DE-centrale Loenen zelfs in staat gesteld worden om hun energievraag af te stemmen op de productie van zonnestroom.

In 2019 is de eigen Energie Coöperatie Loenen (ECL) opgericht als onderdeel van het EU-project en ter voorbereiding op de Regionale Energie Strategie. Via ECL is met 100% eigen Loenense financiering door de leden het dak van Distributiecentrum Thomassen vol gelegd met 2404 panelen met een totaal vermogen van 901,5 kWp. Dat dak levert jaarlijks genoeg stroom voor ca 250 huishoudens per jaar, en samen met de rest van de panelen in het dorp wordt nu 50% van alle huishoudelijk en MKB elektriciteit lokaal in Loenen op een duurzame manier opgewekt.

Al die investeringen blijken ook te lonen, blijkens de energiedata van de gemeente Apeldoorn uit 2017.

André Zeijseink

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud