Tijdelijk 220 asielzoekers in Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo

gemeente apeldoorn

Tijdelijk 220 asielzoekers in Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo

Vanaf woensdag 13 maart aanstaande doet Fletcher Hotel Victoria tijdelijk dienst als noodopvang voor 220 asielzoekers. Zij verblijven nu nog in AZC’s in Biddinghuizen, Breda en/of Nijmegen. Deze gaan dicht en het COA heeft nog geen nieuwe plekken gevonden. Het gaat in totaal om 3500 mensen.

De Commissaris van de Koning in Gelderland heeft Apeldoorn gevraagd mee te werken aan de tijdelijke opvang in Hotel Victoria. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is verantwoordelijk voor de opvang. Het gaat om 6 maanden, met mogelijke verlenging.

Argumenten

De gemeente verleent medewerking aan de noodopvang van 220 asielzoekers, om verschillende redenen:

  • Er is een acuut probleem, voor een groep mensen voor wie we als overheid mede-verantwoordelijk zijn.
  • De gemeente Apeldoorn moet op grond van de Spreidingswet uiterlijk 1 juli 2025 ruim 900 asielzoekers opvangen. Op dit moment zijn dat er 540. Ook aan de bestaande norm van 600 voldoen we (nog) niet.

De omgeving

De gemeente heeft de omwonenden van het hotel en de dorpsraden van Hoenderloo, Loenen en Beekbergen geïnformeerd. Voordat de opvang van start gaat, is er een informatiebijeenkomst. Die vindt plaats op maandag 11 maart vanaf 19.30 uur in Fletcher Hotel Victoria, Woeste Hoefweg 80.

Op de website van de gemeente Apeldoorn vindt u vanaf vandaag ook informatie over de noodopvang in Hotel Victoria. Die houden we zo actueel mogelijk.
Zodra de locatie open is, kunt u de medewerkers van de locatie zelf bellen en mailen. Zodra het telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn, melden wij dat op onze site. Tot die tijd kunt u mailen of bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 055 of e-mail: vluchtelingenopvang@apeldoorn.nl.

Burgemeester Heerts: “We weten dat er bij omwonenden vaak veel vragen of zorgen zijn over tijdelijke asielopvang. Daar heb ik begrip voor. Bij andere noodopvang, zoals in Beekbergen, hebben we wel gezien dat er in de praktijk geen of nauwelijks negatieve effecten zijn op de omgeving. Samen met het COA zien we daar ook op toe. Dat hebben we in Beekbergen ook gedaan. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers. Maar ook voor de omgeving.”

Hoe gaat het nu verder?

Voor deze tijdelijke opvang is een omgevingsvergunning nodig. Tegen het besluit daarop is bezwaar mogelijk. Vanwege de urgentie van deze noodopvang wacht de gemeente dat niet af. De opvang begint terwijl de behandeling van de vergunningaanvraag nog loopt.

Burgemeester Heerts: “We zijn ons ervan bewust dat dit zeker niet ideaal is. Maar als we nu niet handelen komen er mensen op straat te staan. Ook is de kans groot dat er dan crisisnoodopvang nodig is in tenten of sporthallen. Dat vinden we zeer onwenselijk, voor iedereen.”

Vanuit dit dilemma heeft het college van burgemeester en wethouders gekozen voor snelle opvang. 

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud