Rechter stelt Dorpsraad in het gelijk

Rechter stelt Dorpsraad in het gelijk

De provincie Gelderland moet onmiddellijk stoppen met wegwerk aan een bocht in Loenen. Dat heeft de rechter bepaald. Bijzonderheid: het werk is al klaar. Had de provincie de uitspraak niet moeten afwachten?

De kwestie draait om werkzaamheden aan de N786; de weg die dwars door Loenen loopt. Afgelopen vrijdag daagde de dorpsraad de provincie met spoed voor de rechter. De dorpsraad verwachtte dat de werkzaamheden de weg beter geschikt maakt voor vrachtverkeer. En dat is juist iets waar Loenen van af wil. Bovendien zou de veiligheid van fietsers achteruit gaan. Dat speelt concreet in de bocht bij Den Eikenboom.

Onterecht

Daarnaast vindt de dorpsraad dat de provincie het wegwerk onterecht als groot onderhoud heeft aangekondigd. De rechter is het daarmee eens: Gelderland had een zogenoemd verkeersbesluit moeten nemen. Dan hadden de inwoners van Loenen meer mogelijkheden gehad om invloed uit te oefenen.

Het kortgeding dat vrijdag werd aangevraagd, diende maandag. In het tussenliggende weekend zijn de werkzaamheden in de bewuste bocht echter allemaal al uitgevoerd,  voor zover bekend. Dat de rechter de klus nu stillegt is dus alleen theoretisch; ze moet nu eenmaal een oordeel geven.

Minachting

De werkzaamheden stonden al gepland in het afgelopen weekend, blijkt uit een overzicht van de provincie. Desondanks is het niet chic dat het werk daadwerkelijk is uitgevoerd, vindt advocaat Hans Hermsen. Hij staat de dorpsraad en Den Eikenboom-eigenaar Fred Janssen bij in deze zaak.

Hermsen zegt zelfs al donderdag te hebben  aangekondigd dat het kort geding er aan kwam. Dat zou de provincie tijd genoeg moeten hebben gegeven om de werkzaamheden even stil te leggen, meent hij.  En eerst de uitspraak van de de rechter af te wachten. Dit is ‘minachtig van de rechter’, aldus de raadsman. ,,Het vertrouwen van de burger in de overheid wordt er door dit soort dingen ook niet  beter op.’’

Afwachten

Tijdens de zitting maandag zeiden vertegenwoordigers van de provincie naar eer en geweten gehandeld te hebben. De provincie Gelderland kon gisteren niet reageren op het vonnis. Dat bestaat nu alleen nog uit het oordeel zelf; de provincie wacht verdere onderbouwing af.

Plezierig

De dorpsraad wil nu een streep onder de kwestie zetten, geeft secretaris Marian Zoet aan. Natuurlijk, het is ‘heel plezierig als je gelijk krijgt’. En de winst is dat de provincie dit soort dingen ‘voortaan beter moet doen’. Maar Zoet hoopt vooral nu weer goed in gesprek te komen over het  verkeer in Loenen. ,,Dan schiet je er niets mee op om met kwade koppen tegenover elkaar te blijven staan. Daarom gaan we zo gauw mogelijk een verzoek uitdoen voor een gesprek met de gedeputeerde (verantwoordelijk bestuurder van de provincie, red).’’

Uit: de Stentor Johannes Rutgers 22-09-21, 06:00 Laatste update: 22-09-21, 09:20

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud