Oude tradities in Loenen Geboorte

Oude tradities in Loenen Geboorte

Rond de geboorte van een baby in de buurt is van oudsher veel te doen. Tegenwoordig wordt het door de buren uitbundig bekend gemaakt met ooievaars, wiegjes en borden. Vaak met ludieke teksten. Vroeger ging dat heel anders. Natuurlijk waren de buren op de hoogte van de komst van de baby. Er was al afgesproken dat een van de buurvrouwen zou helpen als baakster. Een soort kraamverpleegster.

Als de baby zich aandiende moest de juffer (verloskundige) gewaarschuwd worden. De buurman deed dat vaak. Er werd dan gezegd dat hij ‘de rapklompen’ moest aantrekken om de juffer te halen.

Als ‘de juffer’ na de bevalling weg was kwamen de buurvrouwen al snel even kijken. Een jongetje kreeg (volgens traditie) vaak de naam van Opa en een meisje van Opoe. Bij de katholieken ging men dadelijk de volgende dag dopen. Samen met ‘Peter en Meter’.

Na een paar weken gezellig kraamvisite. ‘Kraamschudden’ noemde men dat. Alleen vrouwen mochten er komen. Het kind ging dan van hand tot hand. Men bracht dan een kraambrood (krentenbrood van soms wel een meter) mee.

Nu is de komst van de baby nog een hoogtepunt in de buurt. Er komt een verloskundige en een kraamverpleegster. Wel wordt natuurlijk de belangstelling van de buurtjes op prijs gesteld. Maar nog altijd is in de meeste buurten de kraamvisite in gebruik. Als het kindje ongeveer een maand oud is en de moeder op krachten is, worden de buren uitgenodigd. Vaak mogen de mannen nu ook meekomen. De baby krijgt dan veel presentjes. Het blijft gezellig!

 

Martien Kobussen

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud