Naar school is in een kinderleven een grote ommekeer. Van de rustige beschermde omgeving van thuis naar de grote school met veel kinderen en drukte.
Wat is dit nu anders als vroeger. Ouderen weten nog dat ze samen ‘s morgens, vaak ook lopende, op weg gingen om naar school te gaan. Vaak onderweg kattenkwaad uithalen. Veel verkeer was er toen nog niet. Geen razende auto’s over Eerbeekseweg, Beekbergerweg en Hoofdweg.
De kinderen gingen naar een van de drie Loenense lagere scholen. Het gebied over het spoor naar de Kanaalschool met meester Spoelstra en in het dorp gingen de kinderen naar de Dorpsschool met meester Schouten. Katholieken naar de Aloysiusschool met meester Timmen.
Wat later naar de kleuterschool De Gelderse Roos aan het kanaal, De Zonnebloem en Ons Poortje in Loenen aan De Kempe. Het werd een traditie dat de ouderen samen de kinderen weg brachten naar school. Op elkaars kinderen passen en samenwerken. Dit werkte prima.
Nu is het onderwijs verandert. De Kanaalschool ging sluiten. In dat gebied kwam wel een Vrije school: Wonderwijs. Er kwam een peuterspeelzaal in het parochiehuis en de Dorpsschool werd vervangen door de Tweede Stee. De katholieke school heet nu De Poort en heeft ‘de kleur’ verloren. Kleuterscholen gingen op in basisonderwijs.
Gelukkig bleef in Loenen grotendeels de traditie van ouders die samen optrekken. Samenwerken. Sportdagen. Dit werkt goed. Schoolstrijd heeft in Loenen gelukkig nooit bestaan.
Martien Kobussen