Nationaal Ereveld Loenen – Nieuw multifunctioneel centrum

De Oorlogsgravenstichting heeft KAAN Architecten de opdracht gegeven een nieuw multifunctioneel herdenkings- en educatiecentrum te ontwerpen op Nationaal Ereveld Loenen. In het centrum staan verhalen centraal over Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en actuele internationale (vredes)missies. Het centrum heeft tevens een aula-functie voor de nieuw te realiseren Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, naast voor het bestaande ereveld.

In het ontwerp vormt de rijkheid van het aanwezige boslandschap de basis. Aanwezige routes, de beleving en de landschappelijke kwaliteiten van deze bijzondere plek rondom het centrale herdenkingskruis zijn aangegrepen om de verbindende rol van het gebouw extra te onderstrepen. Het ontwerp toont een aantal vloeiend in elkaar overlopende ruimtes, gebonden door een horizontaal uitgestrekt dak.

De flexibele en logische organisatie van de ruimtes en de overdekte buitenruimtes geeft het gebouw een dubbele functie waarin een multimediale educatieve opstelling scholieren, gezinnen en bezoekers kennis laten maken met de verhalen van oorlogsslachtoffers en veteranen. Daarnaast kunnen nabestaanden naar eigen wens invulling geven aan ceremonie en uitvaart. De drie hoofdruimtes zijn de aula, de tentoonstellingsruimte en de condoleanceruimte. Deze sleutelruimtes hebben elk een eigen identiteit. Bij binnengaan van het paviljoen beleeft de bezoeker of uitvaartstoet dat het gebouw met een centrale as georiënteerd is op één van de zichtlijnen van het ereveld. Hiermee beleeft de ceremoniële route zijn hoogtepunt met uitzicht op het herdenkingskruis vanuit de aula van het paviljoen. Met deze sterke visuele relatie neemt het paviljoen een centrale positie in tussen de twee begraafplaatsen, als tijdloze schakel tussen oud en nieuw.

Comments are closed.