Kort geding Dorpsraad Loenen Zonnedorp

Afgelopen week speelde een kort geding van Den Eikenboom en de Dorpsraad Loenen Zonnedorp tegen de provincie Gelderland.

Er is geen formele inspraakmogelijkheid geweest ten aanzien van de aanpassingen die tijdens het groot onderhoud aan de N786 gedaan worden. Naar de mening van de eigenaar van Den Eikenboom en de Dorpsraad had dat wel gemoeten, de rechter gaf ons daarin groot gelijk.

In de afgelopen tijd zijn er gesprekken geweest met medewerkers van de provincie. Die gesprekken leiden niet tot overeenstemming. We werden het met name niet eens over de voorgestelde aanpassingen in de bocht bij Den Eikenboom, waar vrij liggende fietspaden een absolute eis van ons zijn.

De Provincie heeft welzijn hoog in het vaandel staan, maar lijkt nu het doorgaande zware verkeer ruimer baan te geven. Werkgelegenheid is zeker belangrijk, maar de verkeersdruk in Loenen is inmiddels zo groot dat het niet meer leefbaar is. De N786, de Eerbeekseweg dus, doorsnijdt het dorp, regelmatig zijn er ongelukken of bijna -ongelukken.

In plaats van te zoeken naar oplossingen om eindelijk aan 44 jaar discussie een einde te maken, wordt het vele verkeer op de weg, nu onder het mom van groot onderhoud, gefaciliteerd. Tevens heeft de provincie aangekondigd dat er geen geld is voor andere aanpassingen. Kortom, Loenen moet maar zien hoe het zich redt!

De aanpassingen geven het zware verkeer meer ruimte, fietsers en voetgangers zijn daaraan ondergeschikt.

Inmiddels wordt Loenen overspoeld door recreanten die hun auto ergens in het dorp neerzetten en gaan fietsen of wandelen. De Oorlogsgravenstichting verwacht ruim 70000 bezoekers per jaar voor het Ereveld en de Veteranenbegraafplaats. De bewoners van Hameinde 1, de tuin van Loenen, kunnen, net als de aanwonenden van de Eerbeekseweg, nauwelijks de weg opkomen, oversteken is gevaarlijk.  

Tijdens het kort geding bleken de werkzaamheden aan de bocht in het weekeinde, gewoon door te zijn gegaan. Dit ondanks dat tijdig het kort geding aangekondigd was. Gebruikelijk is om in deze fase het werk stil te leggen. Deze handelswijze is kwalijk, zo heb je als burger en Dorpsraad geen enkele mogelijkheid meer om je recht te halen.

De rechter heeft ons op alle punten gelijk gegeven.

Hoe het nu verder moet gaan we bespreken. De vele vrijwilligerstijd, die we er als bestuur met liefde en vasthoudendheid insteken, zal zich toch eens moeten belonen. Leefbaarheid en welzijn voor Loenen staan voorop. Waarom kan in Voorst een rondweg wel en bij ons niet? Ik kan het echt niet uitleggen.

Marian Zoet

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Doe mee, bespaar energie en geld!

Begin het nieuwe jaar goed en kijk hoe je kunt besparen op je energierekening. De gemeente Apeldoorn, Veluwonen en de Energie Coöperatie Loenen helpen je daarbij. Huurders kregen in december

nieuws uut loenen

Van de redactie

Deze NuL komt uit op één van de laatste dagen van 2021. Wat hebben we weer een bijzonder jaar achter de rug. Vanuit een Lockdown naar geen regels en dan

werken en ondernemen

Nieuwe corona-noodsteun voor ondernemers

Ondernemers in de gemeente Apeldoorn kunnen mogelijk profijt hebben van de speciale subsidieregeling voor corona-noodsteun die de gemeente in het leven heeft geroepen. Er zijn vier verschillende soorten tegemoetkomingen, elk