Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten planten een boomgaard op 15 en 16 februari

Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten planten een boomgaard op 15 en 16 februari

Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten hebben hun handtekening gezet onder een officiële samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening markeert de start van een nauwe samenwerking op het vlak van natuurinclusief boeren. In het weekend van 15 en 16 februari gaat een grote groep enthousiaste Herenboeren coöperatieleden 1.300 fruitbomen aanplanten.

De boomgaard wordt gemengd aangeplant met verschillende klassieke Hollandse rassen appels en peren, die je in de supermarkten niet meer aantreft. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens het planten of om meer te weten te komen over het nieuwe concept Herenboeren.

Natuurinclusief boeren
Sinds 2019 delen Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten het terrein van Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Beide partijen maken zich sterk voor het behoud van de Nederlandse natuur en zorgen ervoor dat boerin Marleen op basis van natuurinclusief boeren puur en eerlijk voedsel kan produceren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een goede vaste prijs. Natuurinclusief boeren betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar ook spaart en verzorgt. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is Open Erf De Groote Modderkolk niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, insecten, vogels en zoogdieren een fijne plek om te zijn.

Gedeeld erf De Groote Modderkolk
Op het Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen werkt eigenaar Natuurmonumenten samen met verschillende partners voor het beheer van haar eigendommen. Eén van deze partners is Verdandi, beter bekend als woon,- werk,- en zorgboerderij De Groote Modderkolk. Hier telen (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast verzorgen zij het kleinvee en verwerken zij de geoogste producten in allerlei lekkers dat in de theeschenkerij verkrijgbaar is. De theeschenkerij vormt een mooi startpunt voor wandelaars en fietsers die de omgeving van de Veluwe willen verkennen.

Sinds begin 2019 vormt Herenboeren Groote Modderkolk een partner van Natuurmonumenten. Het nieuwe concept Herenboeren bestaat uit een kleinschalige gemengde boerderij in handen van een coöperatie van circa 200 huishoudens (Herenboeren). Zij richten de coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boerin – in dienst van de coöperatie – verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

 

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud