De Eikenboom wordt gerestaureerd in oude stijl

De Eikenboom wordt gerestaureerd in oude stijl

Vele jaren was de verloedering van hotel restaurant Den Eikenboom in hartje Loenen een doorn in het oog van de Loenenaren maar ook van de duizenden automobilisten die hier dagelijks langs komen. Aan de teloorgang van het eens zo bruisende horecazaak komt een einde. Fred Janssen heeft het complex gekocht van de familie Hagen. Hij heeft er grootse plannen mee. Janssen wil de tijden van weleer terug laten komen en het pand weer in de oude stijl restaureren.

Sinds kort staat Den Eikenboom (uit 1803) op de Monumentenlijst van de gemeente Apeldoorn. Janssen is in druk overleg met de gemeente om toestemming te krijgen om de zaak weer het aanzien van vroeger te geven. Hij heeft plannen om aan weerszijden weer een prieel te maken. Aan de noordzijde was het prieel een tijdlang in gebruik als slijterij. Aan de zuidzijde moest de uitbouw plaats maken voor een zaal. Deze zaal gaat nu verdwijnen.

Intussen heeft Janssen zijn medewerkers opdracht gegeven om het gehele gebouw leeg te maken. Wekenlang zijn ze hiermee bezig geweest. Overtollige bomen uit muren en daken zijn verdwenen. De weelderig groeiende klimop tegen de gevels is verwijderd. Het dak van het boerderijgedeelte kreeg een kunstmatige afdichting met zeilen, zodat wind en regen geen vrij spel meer hebben.
Volgens deskundigen is de deel (de dèle) van het boerderijgedeelte bijzonder uniek. Hier is zelfs nog een gedeelte van een rosmolen aanwezig. Ook is hier de opgang naar de knechtenkamer waar de opruimers nog een fiets aantroffen van de laatste knecht. Alles is nu opgeruimd en wanneer de voorbereidingen rond zijn, kunnen de bouwvakkers aan de slag om Den Eikenboom in oude luister te herstellen.

Janssen gaat het pand weer de hotel-café-restaurantfunctie terug geven. Loenen heeft een groot tekort aan hotelbedden sinds de verkoop van hotel Bosoord. In het gebouw is de mogelijkheid om tien kamers te maken. Boven het gebouw was vroeger een plateau, een soort uitkijktoren, want Den Eikenboom staat op het hoogste plekje van Loenen. De nieuwe eigenaar speelt ook met de gedachte om dit plateau terug te laten komen.
Het boerderijgedeelte blijft met steunbalken, hilde en ander houtwerk zoveel mogelijk in stand. Op deze plek wil hij een restaurant creëren. Het voormalige café zal wellicht weer een zogenaamd ‘bruin café’ met stamtafel worden.

Aan de overzijde staan nog altijd de twee gebouwtjes die vroeger fungeerden als terrasoverkapping. Vroeger, toen het verkeer minimaal was, bracht Evert Hagen de koffie en drankjes vanuit de zaak naar deze plek. Janssen laat de gebouwtjes, die ook in vervallen staat zijn, afbreken. Ook de kapschuur gaat verdwijnen.
Janssen verwacht over een half jaar met de bouwvakkers aan de slag te kunnen gaan en eind volgend jaar Den Eikenboom weer te openen.

Den Eikenboom 215 jaar oud
Hotel Den Eikenboom is de oudste herberg van Loenen. In het jaar 1803 waren het de gebroeders Capel die de herberg annex boerderij op deze plek, het kruispunt van wegen naar de omliggende steden, opbouwden en er een goed lopend bedrijf van wisten te maken. Reizigers op doortocht per koets of gewoon lopend rustten hier uit van de vermoeiende tocht en verwisselde hier van paarden. De gebroeders Capel leefden van de opbrengsten van de boerderij en herberg.
In 1887 kwam de familie Hagen, ‘ergens’ nog familie van de Capels, naar Loenen. Jan Willem Hagen kwam met zijn gezin uit Brummen. Met negen kinderen kon Hagen de boerderij en het pension wel runnen.
In 1902 werd een bovenverdieping met hotelkamers bijgebouwd en in 1920 een woonhuis aan de zuidzijde. Twee zonen, Evert en Jan, namen het bedrijf over van hun ouders. Samen maakten zij er een bloeiende zaak van. Jan deed grotendeels de boerderij en Evert het hotel-café. Evert (iedereen noemde hem Ome Evert) werkte tot op hoge leeftijd maar liefst 71 jaar in de zaak. Jan Hagen overleed op jonge leeftijd. Zijn zoon Luc naam de zaak over. Luc liet in de jaren negentig een feestzaal bij het pand aanbouwen. Zoon Evert Jan volgde zijn vader op. Helaas liep de omzet geleidelijk terug en ook aan het onderhoud werd niets gedaan. Vorig jaar verkocht Hagen de zaak aan Fred Janssen die er nu mooie plannen mee heeft.

Foto en redactie: Martien Kobussen
Bron: Regiobode

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud