De koeien staan op stal en produceren ‘Het Bruine Goud’

De koeien staan op stal en produceren ‘Het Bruine Goud’

De bijzondere Brandrode koeien van Herenboerderij De Groote Modderkolk brengen samen met hun kalfjes de winter door in de Potstal. Daar werken ze aan waardevolle voeding voor de akkers in Loenen. De Potstal is een oudhollands staltype met een moderne rol in kringloop-landbouw.

De mest die de koeien en kalfjes gedurende de wintermaanden in de Potstal laten vallen, gebruiken de Herenboeren om de akkers te bemesten. Volgens een kringloopsysteem: De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Dagelijks strooien we van bovenaf een nieuw laagje stro. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De mix van stro en mest composteert en wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger, tot wel 1,5 meter. Aan het eind van de winter gaan de koeien weer naar buiten en wordt het ’bruine goud’ dat ze in de Potstal hebben achtergelaten vermengd met compostafval van de boerderij. Zo ontstaat waardevolle voeding voor de akkers voor het komende plantseizoen.  

Ben jij geïnteresseerd om ook Herenboer te worden? Loop dan mee met een winterrondleiding en laat je alles vertellen. De rondleidingen zijn op zaterdag 4 of 18 maart om 10 uur. Het duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je aan via onze website grootemodderkolk.herenboeren.nl 

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud