Column 75 jaar bevrijd!

nieuws uut loenen

75 jaar bevrijd!

Denkt u eens in, 75 jaar!! Dat is een heel mensenleven. Wij zijn bijna allemaal geboren en opgegroeid in vrijheid. We hebben geen idee wat oorlog is. Wij kennen het alleen van de TV en zijn dan blij dat het niet hier is.

Maar toch, 75 jaar geleden durfden mensen het aan om ons te bevrijden. Zij vertrokken van huis en bevonden zich ineens in een oorlog. Niet met de technologie van nu of de kennis van nu. Hoe eng moet dat zijn en doe dapper waren deze mensen.

Vrijheid is de democratie zoals wij die kennen. Ieder mag een mening hebben en daar kunnen wij over discussiëren.  Dat kan hard tegen hard gaan maar ons poldermodel leidt altijd wel tot een consensus.

Helaas verhardt de woordenstrijd. Mede dankzij het internet durven mensen de meest verschrikkelijke dingen te zeggen omdat zij dat anoniem kunnen doen. We gooien keihard de deur dicht voor anderen, soms met ernstige gevolgen. Soms zijn er mensen die gewoon maling hebben aan onze rechtstaat en democratie. Dit zijn mensen die zagen aan de poten van onze vrijheid en die moeten hierop worden aangesproken. Lukt het niet dan moet er naar een juiste oplossing worden gezocht.

We moeten met elkaar onze vrijheid koesteren, we kunnen het niet zomaar te grabbel gooien. Ooit hadden wij dringen hulp nodig omdat er oorlog was, en er kwam hulp. Vanuit die situatie zijn wij de maatschappij geworden die wij nu zijn. In alle soorten, maten, rassen en geloven. Natuurlijk gaan de dingen niet altijd goed. Natuurlijk gebeuren er dingen de je verstand te boven gaan. Maar laten wij dan naar elkaar kijken, proberen te begrijpen en de hand te reiken. Dat is de enige manier om onze vrijheid, waarvoor vele gestorven zijn, te behouden.

Nu gingen wij deze vrijheid dit jaar fantastisch vieren, maar ja….. , we worden geconfronteerd met een pandemie.  Nu moeten wij ons gezond verstand gebruiken en de richtlijnen van de overheid opvolgen. Ineens is onze vrijheid, om overal maar heen te kunnen gaan, of achter van alles aan te hollen, weg. Binnen blijven is het devies en zoveel mogelijk contact met anderen vermijden. Het is een vreemde gewaarwording voor ons, want wij namen alle vrijheden voor lief. Tijd om eens goed na te denken over vrijheid, over kunnen gaan en staan waar je wilt. Tijd voor bezinning maar ook om dankbaar te zijn voor de tijd waarin wij leven.

Wees lief voor elkaar, wees zuinig op elkaar en zorg voor elkaar want met elkaar gaan wij hier doorheen komen!

En onze vrijheid gaan wij, dan maar wat later, extra groots vieren.

Marian en Olga

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

De schapen zijn weer terug

Sinds vorige week donderdag zijn de schapen weer in Loenen aangekomen ze zijn terug van een korte vakantie op de Tongerense heide. Ze zijn nu weer thuis bij de schaapskooi op de Loenermark. Overdag mogen ze weer genieten van de Loenense heidevelden.

De G-Toppers van Loenermark gaan weer trainen!

Vrijdag 4 september gaan de g-voetballers van Loenermark beginnen aan een nieuw voetbalseizoen. De eerste training staat dan gepland op de vaste tijd van 18:45 – 19:45 uur. Uiteraard wordt er getraind met inachtneming van de richtlijnen van RIVM. Voor het G-Voetbal geldt: “Normaal wat normaal kan, speciaal waar nodig”! Iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking vanaf ongeveer 6

Bloedprikken op afspraak

Vanaf 1 september kan bloedprikken in de Brink, net als in het ziekenhuis, alleen nog op afspraak. De afspraak kan vanaf 31 augustus gemaakt worden via www.gelreziekenhuizen.nl of telefonisch 055-5811210

Glasvezel, Goed nieuws!

Goed nieuws! Na het succesvolle glasvezelproject voor het buitengebied, waar eind dit jaar de aanleg wordt afgerond, is Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel buitenaf) nu gestart met een project voor de bewoners binnen de bebouwde kom. Juist in deze tijd, waarin veel mensen thuiswerken, kinderen online les krijgen en we steeds vaker met elkaar videobellen, ervaren we hoe belangrijk een