Column 75 jaar bevrijd!

nieuws uut loenen

Column 75 jaar bevrijd!

75 jaar bevrijd!

Denkt u eens in, 75 jaar!! Dat is een heel mensenleven. Wij zijn bijna allemaal geboren en opgegroeid in vrijheid. We hebben geen idee wat oorlog is. Wij kennen het alleen van de TV en zijn dan blij dat het niet hier is.

Maar toch, 75 jaar geleden durfden mensen het aan om ons te bevrijden. Zij vertrokken van huis en bevonden zich ineens in een oorlog. Niet met de technologie van nu of de kennis van nu. Hoe eng moet dat zijn en doe dapper waren deze mensen.

Vrijheid is de democratie zoals wij die kennen. Ieder mag een mening hebben en daar kunnen wij over discussiëren.  Dat kan hard tegen hard gaan maar ons poldermodel leidt altijd wel tot een consensus.

Helaas verhardt de woordenstrijd. Mede dankzij het internet durven mensen de meest verschrikkelijke dingen te zeggen omdat zij dat anoniem kunnen doen. We gooien keihard de deur dicht voor anderen, soms met ernstige gevolgen. Soms zijn er mensen die gewoon maling hebben aan onze rechtstaat en democratie. Dit zijn mensen die zagen aan de poten van onze vrijheid en die moeten hierop worden aangesproken. Lukt het niet dan moet er naar een juiste oplossing worden gezocht.

We moeten met elkaar onze vrijheid koesteren, we kunnen het niet zomaar te grabbel gooien. Ooit hadden wij dringen hulp nodig omdat er oorlog was, en er kwam hulp. Vanuit die situatie zijn wij de maatschappij geworden die wij nu zijn. In alle soorten, maten, rassen en geloven. Natuurlijk gaan de dingen niet altijd goed. Natuurlijk gebeuren er dingen de je verstand te boven gaan. Maar laten wij dan naar elkaar kijken, proberen te begrijpen en de hand te reiken. Dat is de enige manier om onze vrijheid, waarvoor vele gestorven zijn, te behouden.

Nu gingen wij deze vrijheid dit jaar fantastisch vieren, maar ja….. , we worden geconfronteerd met een pandemie.  Nu moeten wij ons gezond verstand gebruiken en de richtlijnen van de overheid opvolgen. Ineens is onze vrijheid, om overal maar heen te kunnen gaan, of achter van alles aan te hollen, weg. Binnen blijven is het devies en zoveel mogelijk contact met anderen vermijden. Het is een vreemde gewaarwording voor ons, want wij namen alle vrijheden voor lief. Tijd om eens goed na te denken over vrijheid, over kunnen gaan en staan waar je wilt. Tijd voor bezinning maar ook om dankbaar te zijn voor de tijd waarin wij leven.

Wees lief voor elkaar, wees zuinig op elkaar en zorg voor elkaar want met elkaar gaan wij hier doorheen komen!

En onze vrijheid gaan wij, dan maar wat later, extra groots vieren.

Marian en Olga

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud