De gemeente Apeldoorn verzamelt al meer dan 30 jaar zaden van inheemse planten. Dit zijn planten die in onze leefomgeving vanzelf voorkomen. Afgelopen jaar heeft de gemeente meer dan 50 kg zaad verzameld van meer dan 100 verschillende soorten. Behalve dat het mooi is zit er ook een belangrijk doel achter. Het heeft alles te maken met het verbeteren van de biodiversiteit. Veel soorten insecten, vogels en tal van zoogdieren maken hier gebruik van. Daarnaast heeft het ook een positief effect op ons klimaat. Dat klinkt misschien wat groots maar de temperaturen in warme zomers zijn bij deze bermen lager en wordt ook het water lokaal beter vastgehouden. Misschien zijn het kleine stukjes, maar alle beetjes helpen.
In september is de bewoners van Loenen gevraagd om mee te denken waar bloeiende bermen kunnen komen. De reacties waren overweldigend. Door Corona is een select groepje met Wim Mulder (gemeentelijk regisseur openbare ruimte) langs diverse locaties gefietst.
Hierna hebben Wim Mulder en Erik Gorter een voorstel gemaakt waarin de locaties, waar de bermen kunnen komen, zijn uitgewerkt. Per locaties worden zaaimengsels gemaakt. Hierbij is gelet op schaduw, bezonning en kleur. Het is mooi om toch het hele seizoen door bloeiende soorten in de bermen te hebben. IJs en weder dienende wordt in het voorjaar een begin gemaakt om op de geschikte plekken dus bloeiende bermen te realiseren.
Wij verwachten dat hierdoor een verrijking van de biodiversiteit zal ontstaan en dat wij kunnen genieten van onze bloeiende bermen.