75 jaar Bevrijding

Polar bear

75 jaar Bevrijding

De Bevrijding van Eerbeek en Loenen.

De dorpen Eerbeek en Loenen zijn op 16 april 1945 bevrijd door het Reconnaissance Regiment van de Engelse 49th West Riding “Polar Bear” Infantry Division. Deze divisie was in de eerste oorlogsjaren op IJsland gelegerd en heeft daar de IJsbeer als symbool gekozen.

De divisie, toegevoegd aan het Eerste Canadese Leger, is op 12 april 1945 de IJssel bij Westervoort overgestoken. Op 16 april 1945 kreeg het Regiment de opdracht om de driehoek Arnhem-Dieren-Loenen te zuiveren. Bij deze actie werden Eerbeek en Loenen bevrijd. In Loenen werd aan de Eerbeekseweg een Engelse pantserwagen door de Duitsers in brand geschoten.

Na 5 mei 1945 werd het restant door de toen in Loenen gelegerde Canadezen naar de Groenendaalseweg gesleept.  De aan deze weg wonende familie Pulle heeft de kanonloop in hun tuin geplaatst.

In 1983 is in Loenen “De Brink” gerealiseerd. Dit leidde bij Maarten Pulle tot het idee om de kanonloop als “Bevrijdingsmonument” bij De Brink te plaatsen. Hij ontdekte dat onze Bevrijders Engelsen waren van bovengenoemd onderdeel. In april 1984 is het monument, in aanwezigheid van vele veteranen, onthuld.

Op initiatief van Henk Witteveen, lid van de Commissie Ontvangst Bevrijders-Veteranen Eerbeek-Loenen”, is in 2000 het Polar Bear monument opgericht. Dit beeld, ter herinnering aan de Bevrijding, is voor een belangrijk deel gefinancierd door de Industriekern Eerbeek-Loenen.

Het beeld is geadopteerd door de C. van Leeuwenschool uit Eerbeek. De leerlingen van groep 8 herdenken ieder jaar, op of rond 16 april, de Bevrijding. Ter viering van 75 jaar

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud