Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Nationale Stoomtreindag!

10 mei 2018 van 10:00 tot 17:00

Stoomtrein loenen

Hemelvaartsdag is al vele jaren Nationale Stoomtreindag! Overal in het land laten stoomtreinen van zich horen. Natuurlijk ook op de Veluwe! Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven opgestookt. In historische rijtuigen genieten de reizigers van hun rit tussen Apeldoorn en Beekbergen en tussen Beekbergen en Loenen. De conducteur komt de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

Kolen, water en olie

Het is een aanrader om ruim de tijd te nemen in Beekbergen. Daar is het grote stoomdepot van de VSM, waar de hele dag van alles te zien en te beleven is voor jong en oud! De stoomlocomotieven rangeren er en de imposante draaischijf is regelmatig in bedrijf. Met eigen ogen is van dichtbij te ontdekken, hoe vanuit enorme waterkolommen de watervoorraad wordt bijgevuld, de locomotieven worden gesmeerd en hoe de kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan. Zwaar werk voor de stokers op de stoomlocs!

Historische diesels

Meer dan zestig jaar geleden werden in Nederland de stoomlocomotieven afgelost door onder meer diesellocomotieven. Intussen zijn óók veel van deze types alweer historie. Toch is bij de VSM in Beekbergen nog een grote collectie rijvaardige diesellocomotieven te bewonderen. Enkele van deze ‘trekpaarden’ zullen rangeerwerk verrichten en er vertrekt vanuit station Beekbergen een aantal keren een historische goederentrein.

Naast de restauratiewagen in de treinen, staat het VSM personeel ook in Beekbergen klaar om bezoekers van een hapje en een drankje te voorzien in de stationsrestauratie of op het gezellige terras met uitzicht over het stoomdepot.

Vanaf 10:15 uur vertrekt er ieder uur een stoomtrein vanaf station Apeldoorn. De gehele dienstregeling is op www.stoomtrein.org te vinden. De prijs voor een dagkaart voor alle reizigerstreinen is € 10,- euro voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tussen 4 t/m 11 jaar.

Nog meer VSM-rijdagen

Voorafgaand aan Hemelvaartsdag rijdt de stoomtrein óók nog in de meivakantie. Op 1, 2 en 3 mei wordt gereden tussen Apeldoorn en Eerbeek, evenals op 11 mei, de vrijdag na Hemelvaart.

In de maanden mei en juni rijdt de VSM-stoomtrein elke zondag. Op alle dagen volgens de groene dienstregeling, die te vinden is op www.stoomtrein.org

Gegevens

Datum:
10 mei 2018
Tijd:
10:00 tot 17:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Station Loenen
Hoofdweg 109
Loenen, Gelderland 7371GE Nederland
+ Google Maps
Website:
www.stoomtrein.org