Stoomtreinfestival Terug naar Toen 2023

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stoomtreinfestival Terug naar Toen 2023

2 september 2023 van 08:30 tot 3 september 2023 van 17:30

Stoomtrein loenen

Terug naar Toen 2023

Herleef de oude tijd tussen Apeldoorn en Dieren

“Terug naar Toen” is één van Europa’s grootste stoomtreinfestivals. Op 2 en 3 september organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) weer “Terug naar Toen”! Daar kunnen liefhebbers het eerste weekend van september weer volop genieten van stoom op de Veluwe.

Onbeperkt met de stoomtrein

Twee dagen lang zijn een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven aan het rijden tussen 08:30 en 17:30. Met o.a. een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die er in Europa hebben rondgereden. In principe komen “álle bedrijfsvaardige locomotieven” van de VSM onder stoom.

Ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen zorgen ze voor een strakke dienstregeling met veel reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. Bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen

“Terug naar Toen” kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het Museumstoomdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen oude auto’s en gerestaureerde vrachtauto’s, modelbanen,  kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Ook zijn er op beide stations gezellige terrassen waar je onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van het uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen

In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de gigantische draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Nog veel meer stoom in Loenen

Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega museummaatschappijen en diverse stands met modelbaanartikelen en -occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

22,50

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Bekijk de site van Organisator

Station Loenen

Hoofdweg 109
Loenen, Gelderland 7371GE Nederland
Bekijk de site van Locatie

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud