Volle zalen voor Gulle lach

Het zien van twee keer een volle zaal van het Verenigingsgebouw De Brink in Loenen deed de spelers van de toneelvereniging De Gulle Lach erg goed. Ieder jaar komt de trouwe aanhang weer kijken en luisteren naar de prestaties van deze enthousiaste groep. Zowel zaterdag maar ook maandag (toch geen uitgaansavond) was de zaal vol. Ook nu konden de bezoekers genieten van een gezellig vlot spel, waarbij men zich weer ‘een avondje uit’ voelde. Het gekozen blijspel was een prima keuze, waarbij de club zeker haar naam eer aan deed.

De Loenense club bracht onder regie van Hanny Jans het blijspel ‘A’j mien vuult, dan zeg ie niks meer’ van Evelien Evers. Dit gezegde duidde op uitspraak van de oma die niks deed als klagen en haar jammeren altijd hiermee besloot. Dit was ook de laatste zin die gesproken werd in het stuk door een zwaar teleurgestelde zoon des huizes (prima rol van Sander Nijhof) die zijn geliefde spreekwoordelijk in rook zag opgaan…

Syta Hammink stelde de spelers voor aan het publiek. Het verhaal speelde zich af in de huiskamer van een garage. Oma (Wilma Pels) woonde ook in een deel van de woning en kwam regelmatig op bezoek en had telkens een andere kwaal. Kleinzoon Sam wist daar wel raad op. Dit vooral tot groot vermaak van verstandelijk gehandicapte Elsbeth, een mooie rol van Louise Rutgers, die haar debuut maakte bij De Gulle Lach. Haar uitspraken en onbevangenheid werkte danig op de lachspieren. Ria Steenkist was haar bazige moeder die hier tijdelijk inwoonde. Verschillende rollen was de spelers op hun lijf geschreven. Jan de Jong was de garagehouder die een monteur in dienst moest nemen en hiervoor een vrouw (Patricia Groenhof) koos. Dit tot grote woede van Hein (Arend Jan Hammink), maar die later toch weer bijdraaide. Doordat het stuk grotendeels in het dialect werd gespeeld kwamen bepaalde situaties en gesprekken goed tot hun recht.
Een mengeling van dialect en ABN kan ook een komisch effect hebben. Dit liet Leonie Goedkoop horen in haar rol van Betsie, die het hoog in de bol kreeg toen zij een hoofdprijs in de Staatsloterij won. Zij kwam met haar Charles lelijk op de koffie. Het publiek vond het vermakelijk om te zien hoe zoon Sam en de vertegenwoordiger (Timon Luesink) alles deden om bij Janet in een goed blaadje te komen. Grietje Uijttenboogaart was de echtgenote van de garagehouder en moest proberen alles een beetje in het gareel te houden.

Na afloop werd een dankwoord gesproken. Voorzitter Timon Luesink haalde uit de rij spelers Thea van Oorspronk naar voren. Zij was al 26 jaar als souffleuse aan De Gulle Lach verbonden, maar stopte er nu mee. Luesink betreurde haar beslissing, want zij was voor de club altijd een steunende kracht. Voor haar inzet en beschikbaar stellen van de decorstukken kreeg zij een boeket bloemen aangeboden - foto: Han Uenk

Bron: Regiobode

Comments are closed.