Veel sfeer en drukte op eerste Loen’se Moandag

Het was eerst even wennen op de nieuwe plek bij De Brink in Loenen, voor de handelaren en de bezoekers. 24 Jaar lang waren ze gewend om koers te zetten naar Den Eikenboom. Om veiligheidsredenen is de jaarmarkt met pony’s, braderie, kofferbakmarkt en muziek verplaatst naar de nieuwe locatie.

Organisatie-voorzitter Ap Gorsseling, die samen Theo Modderkolk de schouders onder de Loen’se Moandag zette, waren maandagochtend uitermate tevreden. Zowel de aanvoer van de pony’s als het aantal bezoekers was boven verwachting.

De handelaren komen altijd heel vroeg naar de markt om een goed plaatsje te krijgen voor hun dieren. Al jaren maakt veehandelaar Joop Huisman uit Klarenbeek er een hobby van om de eerste te zijn. Ook maandag was hij de eerste. Ver voor zeven uur was hij er al. Voor de 25ste keer. Vanaf de eerste markt is hij paraat. Huisman vindt het prachtig om met zijn pony’s naar de Loenense markt te komen: “Het is altijd erg gezellig hier. Niet zo grootschalig. Voor de 25ste keer wilde ik er bij zijn. Ik heb mijn pony’s hier altijd goed kunnen verkopen. De organisatie is prima. Ook in deze nieuwe opzet.”

De aanvoer viel het bestuur erg mee. Zo’n tachtig pony’s en enkele ezels. De pony’s waren voor het merendeel Shetlanders. Antoon Maalderink was er ook weer met een ‘beleerde’ pony voor een zelf gemaakt sjeesje: “Ik wordt ouder, maar blijf zolang ik kan doorgaan met het maken van die karretjes. Erg leuk om te doen, maar het beleren van een pony kost ook veel tijd.” De handelaren kwamen soms van ver. Uit Hazerswoude kwam een familie met een aantal eenkleurige pony’s. Snel werd nog even de kam door de manen gehaald. De dochter maakte een dier, isabel van kleur, bijzonder fraai door de blonde manen te fatsoeneren.
Volgens de handelaren en fokkers zit er overigens maar weinig beweging in de handel. De prijzen blijven gelijk. Voor een mooie bonte Shetlander wil een liefhebber nog wel betalen, maar de hengstveulentjes zijn bijna niks waard. Een fokker uit de Achterhoek vertelt dat hij zijn merries niet laat dekken: “De prijzen zijn zo laag. Ik heb ze voor mijn plezier en moet wat in de weide hebben lopen.” Op de Loenense markt varieerden de prijzen voor de pony’s van 150 tot 400 euro voor een appalosakleurige merrie. Er was wel vraag naar hengsten, maar die waren er maar een paar. De fokkers en handelaren komen daar niet graag mee, omdat ze nog onrust veroorzaken.

De Brink vormde dit keer het middelpunt van de markt. De jaarmarkt, die mede wordt georganiseerd door Streekevenementen, was nu aan de Hoofdweg, De Kempe en de Reuweg. Alles was ruimer van opzet, waardoor op drukke momenten rond het middaguur het publiek ook goed uit de voeten kon. Er was een grote verscheidenheid aan producten. Aanwonenden profiteerden ook van de drukte door voor hun woning een mini-rommelmarkt in te richten. De kofferbakmarkt kreeg een nieuwe plek op het speelplein bij De Tweede Stee. Ook hier hadden de deelnemers meer ruimte. Gezellige muziek van het Matrozenkoor, Annie en Marie, Wil Timmer en Joop Gerrits zorgde voor volop gezelligheid. Ook de kinderen vermaakten zich prima. Mede dankzij de medewerking van een groot aantal vrijwilligers is de eerst Loen’se Moandag in alle opzicht een geslaagd evenement geworden

Bron: Regiobode

Comments are closed.