Politieke steun voor Kanaalroute light om Loenen te ontlasten

In een volgepakt verenigingsgebouw De Brink in Loenen vergaderde de Apeldoornse politiek donderdagavond over de druk bereden weg door het dorp. Er wordt al jaren over het aanpassen van de N786 gesproken, maar er ging nooit een schop de grond in. Als het aan de gemeenteraadsfracties ligt komt daar snel verandering in.

Op de Partij voor de Dieren na kon iedere politieke partij zich vinden in het voorstel van wethouder Johan Kruithof. Die vindt dat de provincie de 7,25 miljoen euro die ze wil gebruiken voor verbeteringen zo moet inzetten dat toekomstige plannen daarmee geholpen zijn. Die wil de gemeente aanboren. En het uiteindelijke plan is, als het aan de gemeente ligt, om vanaf de rotonde tussen Loenen en Eerbeek een nieuwe weg naar Kanaal Zuid aan te leggen. Het gaat dan omzogenoemde 'Kanaalroute light'.

Door ook Kanaal Zuid zelf te verbeteren en een aansluiting op de A1 te maken zou Loenen verlost worden van veel (vracht)verkeer.

Onder de tien insprekers gisteravond vooral voorstanders en een aantal tegenstanders. Alle insprekers kwamen met steekhoudende argumenten die, dat wel, steeds in eigen voordeel spraken. Wethouder Kruithof beseft dat hij niet over de portemonnee van de provincie beschikt. Hij zal gaan lobbyen. Waar de eventuele nieuwe weg er de komende jaren nog niet ligt, besloot hij om eerst het laaghangend fruit te plukken. Zo wil Kruithof een inhaalverbod op Kanaal Zuid om de verkeersveiligheid te bevorderen en nam hij zich de woorden ter harte dat handhaven op snelheid ook effect zal sorteren.

Bron: Stentor Apeldoorn

Comments are closed.