Oude tradities in Loenen – Loense Karmse

Oude tradities in Loenen – Loense Karmse

De Loenense kermis

In Loenen is ieder jaar een groot dorpsfeest. De kermis is het hoogtepunt van het jaar. Helaas kon dit evenement in 2020 door corona niet doorgaan.

Loenen heeft nog een gezellige ‘ouderwetse’ kermis. In het dialect wordt dit ‘de Loense Karmse’ genoemd.

Wanneer de eerste kermis werd gehouden is niet bekend. Voor de oorlog was het in de eerste week van oktober. Vogelschieten en feest in de tent en de cafés. Tot de oorlog ging dat zo door. Na de oorlog werd dit opnieuw opgezet en werden het de Oranjefeesten genoemd en georganiseerd door de Nationale Feest- en Herdenkingsvereniging Loenen. Tegenwoordig is het drie dagen, beginnend op

Hemelvaartsdag. Maar het grote feest start op vrijdagmorgen met het vogelschieten voor Loenense mannen. Volgens traditie in twee groepen: gehuwd en ongehuwd. De groep ongehuwden wordt steeds groter, omdat er veel minder wordt getrouwd. Toen Den Eikenboom nog open was, gingen de mannen hier eerst heen om een paar borrels of biertje achterover te slaan. Daarna naar het schietterrein aan de Loenerschepersweg. Er wordt op twee vogels geschoten. Ondertussen de dorst lessen en speelt OLTO gezellige deuntjes. Schutterskoning worden is de hoogste eer voor een Loenenaar. Als de koningen bekend zijn gaat het achter de muziek aan naar de feesttent.

Sinds 1988, toen Loenen 1150 jaar bestond, is er ook voor de Loenense vrouwen op zaterdagmorgen hun eigen schuttersfeest. De vrouwen maken er bij en in de feesttent een daverend feest van met honderden deelnemers.

Tijden veranderen, maar het oude Loenense volksfeest blijft bestaan. Dat moeten we zo houden!

Martien Kobussen

Delen:

Het niet toegestaan de teksten te kopiëren of afbeeldingen op te slaan. De afbeeldingen en teksten bevatten auteursrechten.

Ga naar de inhoud