Oud volksvermaak weer terug op Loenense kermis

Lange tijd in het 68 jarig bestaan van de Nationale Feest en Herdenkingsvereniging ‘Loenen’, werden op zaterdagmiddag van de kermis de volksspelen gehouden. De hoogtepunten waren de stoelendans en het zakslaan. De stoelendans met medewerking van OLTO ging nog lang door, maar stopte uiteindelijk ook. Vanuit de bevolking kreeg het bestuur echter nu het verzoek het zakslaan weer in ere te herstellen.

En dat gaat nu gebeuren. Sterke mannen en vrouwen kunnen hun krachten testen op de schommelboom om de ander er af te slaan (meppen) met een skippybal of strozak. Het kampioenschap vindt plaats op zaterdagmiddag om 14.30 uur, tijdens de kermis die op 5, 6 en 7 mei worden gehouden aan en op het feestterrein de Groenendaalseweg.

Donderdag 5 mei (Hemelvaart) begint het volksfeest. Voor de jeugd van de basisscholen is er om 13.30 uur in de feesttent een Super Feest Show. Er zijn traktaties en ook gratis kaartjes voor de attracties. Voor de fietsliefhebbers is een puzzeltocht door Loenens natuur opgezet. Tussen 14.30 en 15.00 uur kan gestart worden bij de feesttent aan de Groenendaalseweg. Voor de winnende groep is er een plaats beschikbaar voor de ballonvaart. De Loenense Oranjevereniging geeft op deze dag vijf plaatsen weg voor een ballonvaart. Tussen 15.30 en 17.30 uur kan men gratis lot afhalen bij het bestuur in de feesttent. De ballon gaat meteen die dag om 19.30 uur opstijgen. Bij slecht weer gaat de ballon tijdens de kermis van 2017 de lucht in. De kermisattracties zijn vanaf 14.30 uur geopend. Vanaf 15.00 uur verzorgd discotheek Dynamite in de feesttent de muziek.

Vrijdagmorgen 6 mei is het vroeg dag voor de Loenenaren die meedoen aan het vogelschieten. Om 7.45 uur al, gaan de schutters met de koningen van 2015 en de muziekvereniging OLTO opstellen bij de Wilhelminalinde bij de RK Kerk. Om acht uur vertrekt de stoet naar het schietterrein aan de Loenerschepersweg. Om 8.30 uur lossen de twee koningen van vorig jaar de eerste schoten. Er wordt weer geschoten met de ouderwetse voorladers. Na afloop van het schieten is er een groot schuttersfeest. Nieuw is dat dit jaar alleen geschoten mag worden door middel van het inleveren van een inschrijfformulier. Zonder volledig ingevulde kaart mag men niet meedoen aan het vogel- en ballenschieten.

’s Avonds is er om 20.00 uur Oranjebal in de feesttent met de bekende band Hike. De toegang is vrij. Vrijdagavond om 22.30 uur is er een groot spetterend en knallend vuurwerk op het feestterrein.
Zaterdag 7 mei krijgen de Loenense vrouwen hun eigen schuttersfeest. Ook nu weer bij de feesttent aan de Groenendaalseweg. Om 10.00 uur beginnen de vrouwen met het schieten. Niet met voorladers maar met buksen. De animo om mee te doen is ieder jaar groter, daarom wordt er weer met twee vogels geschoten. De boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO zorgt voor de muzikale omlijsting. Discotheek Dynamite zet daarna in de feesttent de boel weer op z’n kop.

Met een Oranjebal met het orkest Broadway, die voor een daverend feest in de tent gaat zorgen, worden de Loenense Oranjefeesten 2016 ’s avonds afgesloten. De toegang is vrij.

Bron: Regiobode

 

Delen:

Gerelateerde berichten

Succes energiebesparingsacties

De energiebesparingsacties van de coöperatie zijn een groot succes. Door het grote aantal aanmeldingen is er nog een wachtlijst. Iedereen komt aan de beurt maar in de warme zomermaanden waarin

werken en ondernemen

Dorpsraad Loenen Zonnedorp

In het stuk van de Provincie staat dat er gepraat gaat worden. Een eerste gesprek is inmiddels achter de rug, een vervolg is gepland. Duidelijk is door ons gesteld dat