Oorlogsslachtoffers krijgen gezicht

Ereveld vol leven

Maandagmiddag namen ruim 400 mensen achter de grafstenen plaats op het Ereveld aan de Groenendaalseweg in Loenen en gaven zo de gestorvenen symbolisch een gezicht. Een gezicht dat overeenkomt met de leeftijd en het geslacht van diegene die er begraven is. De vaak jonge levens, die normaal alleen als cijfers en letters op een grafsteen staan, worden ineens mensen. Mensen die dachten nog een heel leven voor zich te hebben. Totdat het oorlog werd.

Initiatiefnemers en regisseurs Nathalie Toisuta en Dennis Brussaard vroegen zich al langer af hoe je van jongere generaties kan verwachten dat zij zich verbinden met het verlies door oorlog, terwijl de Tweede Wereldoorlog meer dan 70 jaar geleden is. Het project ‘Ereveld Vol Leven’ levert hieraan een belangrijke bijdrage. Toisuta: “Vanuit mijn eigen Molukse achtergrond is het me zó duidelijk geworden hoe samenlevingen uit elkaar vallen door oorlog en hoe lang dit doorwerkt in nieuwe generaties. Het is mijn missie om verborgen verhalen zichtbaar te maken.” Brussaard: “Toen ik het ereveld in Loenen voor het eerst bezocht, trof mij het verlies van de jonge levens die er liggen begraven. Ik vroeg mij af hoe mijn kinderen zich verhouden tot dit verlies. Die verbinding kun je eigenlijk alleen maar krijgen door het verlies te verbeelden." Toisuta en Brussaard vonden een partner voor hun nieuwe herdenkingsconcept in de Oorlogsgravenstichting. Samen met directeur Gel Flieringa realiseerden zij Ereveld Vol Leven.

Op het grote open veld voor de kapel hadden zich om twee uur duizenden personen verzameld. Jong en oud wilde meedoen aan dit project.
Morten Hjort sprak over vrede als kostbaar goed dat we moeten koesteren. Ook een 97-jarige vrouw die de oorlog en het concentratiekamp had overleefd sprak de bezoekers toe. Jaarlijks is zij twee weken in Duitsland om lezingen te geven.
Na de toespraak werden de personen die zich spontaan hadden aangemeld om plaats te nemen achter de grafstenen op het ereveld. Hiermee kwam het Ereveld symbolisch weer tot leven. Jong en oud stonden ruim een uur lang stil achter de graven. Vorig jaar bij het eerste Ereveld vol Leven waren er honderd, nu hadden zich er spontaan 400 aangemeld.

Bezoekers van de herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen zagen achter de grafstenen van het joodse echtpaar Wijler-Kolthoff een man en een vrouw die dit echtpaar representeren. Het echtpaar pleegde zelfmoord toen ze hoorden dat hun dochters in de onderduik verraden waren en op transport waren gesteld. Achter de steen van Timo Smeehuizen stond een jonge militair. Smeehuizen was in Afghanistan voor zijn eerste vredesmissie. Hij kwam op 20-jarige leeftijd om het leven door een zelfmoordaanslag. Ook kwam een 92-jarige man als bezoeker. Hij wil nog één keer het graf van zijn tweelingbroer bezoeken. Achter het graf stond nu een jonge jongen die symbool staat voor zijn omgekomen broer.

De verhalen achter de grafstenen staan centraal in de RTL4-documentaire ‘Ereveld Vol Leven: Achter elke steen een verhaal’, die uitgezonden zal worden op woensdagavond 4 mei van 21.40 tot 22.30 uur bij RTL4.

Bron: Regiobode

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

De schapen zijn weer terug

Sinds vorige week donderdag zijn de schapen weer in Loenen aangekomen ze zijn terug van een korte vakantie op de Tongerense heide. Ze zijn nu weer thuis bij de schaapskooi op de Loenermark. Overdag mogen ze weer genieten van de Loenense heidevelden.

De G-Toppers van Loenermark gaan weer trainen!

Vrijdag 4 september gaan de g-voetballers van Loenermark beginnen aan een nieuw voetbalseizoen. De eerste training staat dan gepland op de vaste tijd van 18:45 – 19:45 uur. Uiteraard wordt er getraind met inachtneming van de richtlijnen van RIVM. Voor het G-Voetbal geldt: “Normaal wat normaal kan, speciaal waar nodig”! Iedereen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking vanaf ongeveer 6

Bloedprikken op afspraak

Vanaf 1 september kan bloedprikken in de Brink, net als in het ziekenhuis, alleen nog op afspraak. De afspraak kan vanaf 31 augustus gemaakt worden via www.gelreziekenhuizen.nl of telefonisch 055-5811210

Glasvezel, Goed nieuws!

Goed nieuws! Na het succesvolle glasvezelproject voor het buitengebied, waar eind dit jaar de aanleg wordt afgerond, is Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel buitenaf) nu gestart met een project voor de bewoners binnen de bebouwde kom. Juist in deze tijd, waarin veel mensen thuiswerken, kinderen online les krijgen en we steeds vaker met elkaar videobellen, ervaren we hoe belangrijk een