Oorlogsslachtoffers krijgen gezicht

Ereveld vol leven

Maandagmiddag namen ruim 400 mensen achter de grafstenen plaats op het Ereveld aan de Groenendaalseweg in Loenen en gaven zo de gestorvenen symbolisch een gezicht. Een gezicht dat overeenkomt met de leeftijd en het geslacht van diegene die er begraven is. De vaak jonge levens, die normaal alleen als cijfers en letters op een grafsteen staan, worden ineens mensen. Mensen die dachten nog een heel leven voor zich te hebben. Totdat het oorlog werd.

Initiatiefnemers en regisseurs Nathalie Toisuta en Dennis Brussaard vroegen zich al langer af hoe je van jongere generaties kan verwachten dat zij zich verbinden met het verlies door oorlog, terwijl de Tweede Wereldoorlog meer dan 70 jaar geleden is. Het project ‘Ereveld Vol Leven’ levert hieraan een belangrijke bijdrage. Toisuta: “Vanuit mijn eigen Molukse achtergrond is het me zó duidelijk geworden hoe samenlevingen uit elkaar vallen door oorlog en hoe lang dit doorwerkt in nieuwe generaties. Het is mijn missie om verborgen verhalen zichtbaar te maken.” Brussaard: “Toen ik het ereveld in Loenen voor het eerst bezocht, trof mij het verlies van de jonge levens die er liggen begraven. Ik vroeg mij af hoe mijn kinderen zich verhouden tot dit verlies. Die verbinding kun je eigenlijk alleen maar krijgen door het verlies te verbeelden.” Toisuta en Brussaard vonden een partner voor hun nieuwe herdenkingsconcept in de Oorlogsgravenstichting. Samen met directeur Gel Flieringa realiseerden zij Ereveld Vol Leven.

Op het grote open veld voor de kapel hadden zich om twee uur duizenden personen verzameld. Jong en oud wilde meedoen aan dit project.
Morten Hjort sprak over vrede als kostbaar goed dat we moeten koesteren. Ook een 97-jarige vrouw die de oorlog en het concentratiekamp had overleefd sprak de bezoekers toe. Jaarlijks is zij twee weken in Duitsland om lezingen te geven.
Na de toespraak werden de personen die zich spontaan hadden aangemeld om plaats te nemen achter de grafstenen op het ereveld. Hiermee kwam het Ereveld symbolisch weer tot leven. Jong en oud stonden ruim een uur lang stil achter de graven. Vorig jaar bij het eerste Ereveld vol Leven waren er honderd, nu hadden zich er spontaan 400 aangemeld.

Bezoekers van de herdenking op het Nationaal Ereveld Loenen zagen achter de grafstenen van het joodse echtpaar Wijler-Kolthoff een man en een vrouw die dit echtpaar representeren. Het echtpaar pleegde zelfmoord toen ze hoorden dat hun dochters in de onderduik verraden waren en op transport waren gesteld. Achter de steen van Timo Smeehuizen stond een jonge militair. Smeehuizen was in Afghanistan voor zijn eerste vredesmissie. Hij kwam op 20-jarige leeftijd om het leven door een zelfmoordaanslag. Ook kwam een 92-jarige man als bezoeker. Hij wil nog één keer het graf van zijn tweelingbroer bezoeken. Achter het graf stond nu een jonge jongen die symbool staat voor zijn omgekomen broer.

De verhalen achter de grafstenen staan centraal in de RTL4-documentaire ‘Ereveld Vol Leven: Achter elke steen een verhaal’, die uitgezonden zal worden op woensdagavond 4 mei van 21.40 tot 22.30 uur bij RTL4.

Bron: Regiobode

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Zonnedak Thomassen keert uit

Het Zonnedak Thomassen is ruim een half jaar in productie en alles verloopt tot nu toe volgens plan. In totaal is sinds de start 400.000 kWh geleverd, die 44.000 euro

Afwegingskader zonne-energie Loenen

In Loenen wordt hard gewerkt aan een eigen afwegingskader voor zonne-energie. Met het opstellen van eigen spelregels willen we de regie over zonne-energie in Loenen zoveel mogelijk in eigen hand

Bedrijf in Beeld Tak Podologie

Naam bedrijf:  Tak podologieAdres:  Hoofdweg 64, 7371 AJ, Loenen                      Telefoon:  0630116483                          Website:  www.takpodologie.nl  Email: Bianca.tak@ceestak.nl                    Eigenaar:  Bianca Tak Activiteiten:Gespecialiseerd in echografie, hielpijn, scheefgroeiende tenen, kinderen in de groei, wandel gerelateerde