Grote Europese subsidie voor ECL
Regeren is vooruitkijken. Energie produceren is dat ook. Lange tijd was het produceren van energie met eigen zonnepanelen zo ongeveer de best renderende investering die je kon doen. Ook vanwege het milieu en het klimaat hebben veel mensen daarom panelen op hun dak liggen.
Die bereidheid verandert door het afschaffen van de salderingsregeling. En door het invoeren van boetes voor mensen die meer elektriciteit produceren dan ze zelf gebruiken.
Het zonnedak van ECL heeft nog niet onder de nieuwe maatregelen te lijden. Op bepaalde momenten krijgt de coöperatie zelfs geld toe krijgt als ze de panelen van het net afschakelt. Toch moet er wat gebeuren. Daarom doet ECL mee aan een groot Europees project.
De komende 3 ½ jaar krijgt ECL ruim € 600.000 uit het zogeheten Interreg programma. Mogelijk komt er een grote opslagbatterij bij het Zonnedak en wordt het aantal thuisbatterijen uitgebreid. Heel misschien komen er een of twee laadpalen waar ECL de eigen energie goedkoop aanbiedt aan de inwoners.
Samen met universiteiten en andere energiecoöperaties in 5 landen in Noordwest Europa zal ECL methoden ontwikkelen en testen die de overbelasting van het net tegen gaan. Methoden die het mogelijk maken om lokaal geproduceerde energie ook lokaal te gebruiken. En die burgers in staat stellen zelf geproduceerde energie met elkaar te delen: misschien een mooi alternatief voor het wegvallen van de salderingsregeling.
ECL zet altijd de belangen van de Loenenaren van nú en van de Loenenaren van de toekomst voorop. Want ook energie produceren is vooruitkijken.