Oogstfeest goed bezocht

oogstfeest

De jeugd beleefde zondag op het Oogstfeest op het uitgestrekte terrein van De Groote Modderkolk in Loenen een paar spannende uren. Voor hen was er van alles te doen. Klimmen op strobalen, vogelhuisjes timmeren, lopen over een touwbaan, kalfjes aaien, wat lekkers bakken en nog veel meer. Het was er allemaal.

Alles draait bij dit feest om het oogsten van het graan daarom kregen de mannen van Jan Muller van de Dörsclub Lieren alle ruimte voor hun demonstratie van het dorsen van het pas gemaaide graan. Acht mannen waren druk in de weer om de bossen te ontdoen van het graan. De bossen werden vanaf de wagen boven in de dorsmachine gedaan. Aan één zijde verliet het stro de machine en aan de andere zijde het graan in de zakken. Vooral de jongeren keken met interesse naar het dorsen.

De ouderen kregen ook genoeg om te bekijken. Demonstraties van het vervoer van bomen met de Malle Jan getrokken door een Bels, houtcarving, en schapen drijven. Langs de bomenrij van de Scheidingsallee stond Gerrit Hissink met zijn stationaire motoren. Men kon er bijltjes gooien. Er was te zien hoe vaardig sommige kinderen met touw bomen beklimmen. Ook diverse machines waren bezig zoals het zagen van planken uit boomstammen. Volop vermaak.
Gezellig was bovendien de vrolijke klanken van de boerenkapel De Plaggenstekers uit Loenen. In de boomgaard en op het middenterrein bliezen zij de leukste deuntjes.
Een flink aantal medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten waren deze dag in touw om alles in goede banen te leiden. Boer Antoon Klom lette er speciaal op dat de aanwezige kalveren en koeien bij de zonnewarmte niets te kort kwamen. Op het middenterrein was ook de zeldzame vierling die twee jaar geleden werd geboren bij een koe van de Groote Modderkolk van het ras Brandrode runderen. De kalvervierling was nu flink uitgegroeid tot volwassen runderen.

Last Gear uit Eerbeek was ook present om te laten zien hoe behendig de leden zijn op hun fiets. Op het terrein stonden ook gezellige kraampjes van diverse stichtingen maar er lpm ook gesmuld worden van heerlijke aardbeien en kersen. Beheerder Hans van Dijk reed rond om alles in te gaten te houden. Van Dijk: “In een paar jaar is dit evenement uitgegroeid tot een mooi jaarlijks feest waar jong en oud zich goed kan vermaken. Met zo’n 2500 bezoekers mogen we zeker tevreden zijn.” 

Bron: Regiobode – Martien Kobussen

 

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Zonnedak Thomassen keert uit

Het Zonnedak Thomassen is ruim een half jaar in productie en alles verloopt tot nu toe volgens plan. In totaal is sinds de start 400.000 kWh geleverd, die 44.000 euro

Afwegingskader zonne-energie Loenen

In Loenen wordt hard gewerkt aan een eigen afwegingskader voor zonne-energie. Met het opstellen van eigen spelregels willen we de regie over zonne-energie in Loenen zoveel mogelijk in eigen hand

Bedrijf in Beeld Tak Podologie

Naam bedrijf:  Tak podologieAdres:  Hoofdweg 64, 7371 AJ, Loenen                      Telefoon:  0630116483                          Website:  www.takpodologie.nl  Email: Bianca.tak@ceestak.nl                    Eigenaar:  Bianca Tak Activiteiten:Gespecialiseerd in echografie, hielpijn, scheefgroeiende tenen, kinderen in de groei, wandel gerelateerde