Loenen mist sigarenzaak van Ben en Hillie

Een ongewone drukte was het op oudejaarsdag in de sigarenzaak van Hillie Elzenaar. Het was de laatste dag dat deze zaak, waarmee Henne Berends begon, open was. Samen met Ben Bijsterbosch runde zij de zaak. De vele klanten betreuren de beslissing om te sluiten maar hebben er wel begrip voor.

Het paar werd overladen met bloemen en presentjes door personen die al vele jaren hier hun rokertje komen halen of loten kopen. Door de sluiting mist Loenen wederom een winkel.

We gingen even aan de praat met het paar. Hillie Elzenaar (69 jaar) vertelt dat zij is opgegroeid met de reuk van sigaren en sigaretten. Haar vader had ook een winkel in rookartikelen. Op achtjarige leeftijd hielp zij al in de winkel in Woudenberg. Later begon ze ook zelf sigarenzaken, maar toen haar vader vroeg om de Loenense zaak door te zetten, aarzelde ze niet meer. Vader Elzenaar kwam in 1986 naar Loenen. De kinderen van Hillie waren het huis uit en daarom waagde ze nu wel de stap van Delft naar Loenen.

In Loenen heeft ze zich altijd prima thuis gevoeld: “Erg vriendelijke mensen, ieder zegt je goeiendag. Een fijn dorp om te wonen. Ik heb nooit geen spijt gehad van de overstap. We hebben de winkel verschillende keren uitgebreid en naast de rokersartikelen ook speelgoed, souvenirs, loten, en andere handel verkocht.”

Partner Ben Bijsterbosch (68 jaar) laat weten dat hij helemaal zijn draai heeft gevonden in de winkel. Hij werkte als vertegenwoordiger en ging zes jaar geleden in de VUT. Hij wilde ook graag in de winkel aan de slag. Hillie vond dat prima en deed een stapje terug. Verstand had hij nauwelijks van sigaren en sigaretten. Maar het was wel een feit dat de omzet van de sigaren met sprongen omhoog ging. Hillie hierover: “De klanten nemen eerder van een man aan dat een sigaar lekker is. Ik was ook wel deskundig, want ik had mijn diploma’s maar Ben verkocht al snel veel meer. Leuke handel, want aan sigaren is meer te verdienen dan sigaretten. Sigaretten worden veel hoger belast met accijnzen.”

In de vele jaren dat Elzenaar in het vak zit, is er veel veranderd. De wetgeving is enorm verzwaard. Zij mocht een paar jaar geleden zelfs geen chocoladesigaren meer verkopen!. De overheid ziet dit meer als stimulans om te gaan roken. De jeugd moet nu achttien zijn om sigaretten te kunnen kopen. Erg vervelend vindt ook Bijsterbosch om telkens als politieagent te moeten optreden: “Laat zien dat je achttien bent.”

De wil om te stoppen met roken blijft altijd. Hillie wil ook stoppen, maar ziet geen kans om door te zetten. Toch heeft ze vaak gesprekken met jongeren die er toch nog altijd weer aan beginnen om te stoppen en raadt hen aan bepaalde medicijnen bij de huisarts te halen. Niet best voor de eigen handel, maar zij vindt het ook jammer dat jongeren verslaafd raken.
Ook de prijzen van sigaren en sigaretten zijn enorm gestegen. Een pakje sigaretten deed vijftig jaar geleden 65 cent en nu ongeveer acht euro. Verpakkingen zien er door de waarschuwingen niet uit. Hillie: “Maar goed dat we nu stoppen want volgens de nieuwe regels moet alles nog soberder en meer waarschuwende kreten. Zo is er geen aardigheid meer aan om een product te verkopen.”
Er zijn enkele redenen om te stoppen deze zaak. De voornaamste reden is hun leeftijd (69 en 68 jaar) maar ook de reeks van inbraken vergald het plezier van ondernemen. Elzenaar kreeg vijf keer te maken met inbraken. Vaak ’s nachts tussen drie en vier uur. Ze zegt er over: “Die inbraken gaan je niet in de koude kleren zitten. ’s Nachts ben ik nog altijd tussen drie en vier wakker en luister dan naar verdachte geluiden. Erg vervelend. Toen ik hier een postagentschap had kreeg ik zelfs te maken met twee overvallen.”

Hillie vindt het jammer dat Loenen weer een zaak minder heeft. Vaak verkocht zijn de kaartjes voor de uitvoeringen van de verenigingen of hielp mee met andere acties. Een opvolger te vinden valt niet mee. Zolang het pand niet verkocht is blijven ze er wonen en houden zich bezig met hun hobbies. Hillie vooral met breien. De hele dag. Zelfs in de auto en op vakanties. Honderden truien verkocht ze in de winkel. Ben heeft er nu niet vroeg uit om kwart voor zeven open te gaan. Hij gaat gezellig met Theo Modderkolk forellen vissen. En samen willen ze graag gaan fietsen.

Bron: Regiobode

Comments are closed.