Herdenking bevrijding Loenen

Herdenking polar bear

10 april zijn we aanwezig geweest bij de herdenking van de Polar Bears, die Eerbeek en Loenen bevrijd hebben.

Buiten de voorzitter, Paul Sanders, een delegatie namens de oud strijders, enkele leden van de Polar Bear club, de burgemeester van Brummen en belangstellenden uit Loenen en Eerbeek waren er 2 klassen van een Eerbeekse school die het monument geadopteerd hebben en dit met verve deden.

De verhalen en gedichten die, soms in het Engels, door de leerlingen werden voorgelezen waren op heden en verleden geïnspireerd. Het was goed de vergelijking te horen tussen heden en verleden die door de kinderen werd getrokken.

Ze vonden de huidige maatschappij, waarin veel mensen alleen aan zichzelf denken en recht tegenover elkaar staan als het gaat om vluchtelingen, geloof, geaardheid, politiek en zorg door vooral steeds meer polarisatie, vergelijkbaar met de 30er jaren van de vorige eeuw, wat uiteindelijk leidde tot de 2e wereldoorlog.    Dit betekent dat ons erfgoed, gegeven door onze ouders, grootouders en overgrootouders, over vrijheid van meningsuiting, geloof of geaardheid enigszins aan het wankelen is. Dat juist de leerlingen van deze basisschool dit aan de kaak stelden, was enerzijds somber maar tegelijkertijd hoopvol, want hun toekomst zal, als het aan de jeugd ligt, er een stuk positiever uitzien. Laten we dus vooral blijven herdenken en naar de jeugd luisteren en dus meer respect naar elkaar tonen!

Het gaf ons een goed gevoel bij het verlaten van het monument!                                             Jammer dat er geen vertegenwoordigers van B&W, de dorpenmanager of raadsleden uit Apeldoorn bij waren, het gaat tenslotte om de bevrijding van Eerbeek én Loenen!

Uw dorpsraad

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Kermis gaat niet door

Loense karmse laat helaas nog langer op zich wachtenZe hadden zich er zo op verheugd de bestuursleden van NFHV Loenen, na 1,5 jaar eindelijk weer Loense karmse. Helaas hebben ze

Omgevingsvisie Loenen

Dit is een initiatief vanuit de landelijke overheid.  Via de Provincie en de Gemeente is het naar de dorpsraad gekomen. De bedoeling is om de woonomgeving meer leefbaar te maken