Fokstudieclub Loenen zorgt voor goede koeien

Fokstudieclub Loenen en Omstreken bestaat 50 jaar. Op 25 vrijdag maart wordt bij Pijnappel in Klarenbeek het gouden jubileum van de vereniging gevierd. Dan worden ook kampioenskoe en -vaars bekend gemaakt.

Veehouders streven er altijd naar koeien op stal te hebben die er optimaal uitzien en een topproductie leveren. Door jarenlang selecteren en fokken staan er topdieren in de bedrijven. In deze regio is dat grotendeels te danken aan de Fokstudieclub Loenen en Omstreken. Was een koe vijftig jaar geleden goed voor 4.500 kilo melk, vandaag de dag is dat rond de 9.500 kilo.

Marcel Brugman uit Loenen is acht jaar voorzitter. Brugman is van mening dat de fokstudieclub duidelijk haar vruchten heeft afgeworpen. Brugman vertelt dat er veel is veranderd in de veehouderij. Niet alleen de wijze van vee houden van grupstal naar grote loopstal. Zijn vader moest nog met de hand melken en nu doet de robot dit voor hem.

Zijn honderd koeien hebben dit snel geleerd. De melkgift steeg in die vijftig jaar van 4.500 kilo melk naar 9.500 kilo melk in 305 dagen (melkgiftperiode na geboorte van kalf). Door kruisingen met diverse rassen zijn de koeien wat groter en robuuster geworden. De levensduur van de koeien steeg van 4 naar 5,5 jaar.

Vooral de inzet van de juiste stieren is belangrijk. Brugman heeft ook afstammelingen van Sunny Boy, de beste stier die Nederland ooit heeft gehad.

De vereniging schafte ook zaad van andere stieren aan, zoals Achiever. Brugman: ,,Ook al is het moederdier nog zo goed, het hangt voor een groot deel af van de stier. Pas na drie jaar als een vaarskalf melk gaat geven, kan de veehouder de kwaliteiten van het nageslacht van deze stier beoordelen. Sinds kort is dit sterk veranderd. Aan het soort DNA kan al jong bij een stier de fokwaarde beoordeeld worden. Als fokstudieclub proberen we bij te blijven. En dat lukt ons aardig.”

Bron: Stentor Apeldoorn

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Najaar onderhoud aan de Eerbeekseweg

Onderhoud aan de Eerbeekseweg De Provincie gaat in het najaar groot onderhoud plegen aan de Eerbeekseweg. Tegelijk worden een aantal knelpunten opgelost. Er is overleg geweest met de ondernemers aan

De Bruisbeek augustus

Na een lange tijd van geduldig wachten is de Bruisbeek weer opgestart met haar activiteiten.  Het is fijn om onze bezoekers met stralende gezichten binnen te zien komen, wat heeft