Fokstudieclub Loenen zorgt voor goede koeien

Fokstudieclub Loenen en Omstreken bestaat 50 jaar. Op 25 vrijdag maart wordt bij Pijnappel in Klarenbeek het gouden jubileum van de vereniging gevierd. Dan worden ook kampioenskoe en -vaars bekend gemaakt.

Veehouders streven er altijd naar koeien op stal te hebben die er optimaal uitzien en een topproductie leveren. Door jarenlang selecteren en fokken staan er topdieren in de bedrijven. In deze regio is dat grotendeels te danken aan de Fokstudieclub Loenen en Omstreken. Was een koe vijftig jaar geleden goed voor 4.500 kilo melk, vandaag de dag is dat rond de 9.500 kilo.

Marcel Brugman uit Loenen is acht jaar voorzitter. Brugman is van mening dat de fokstudieclub duidelijk haar vruchten heeft afgeworpen. Brugman vertelt dat er veel is veranderd in de veehouderij. Niet alleen de wijze van vee houden van grupstal naar grote loopstal. Zijn vader moest nog met de hand melken en nu doet de robot dit voor hem.

Zijn honderd koeien hebben dit snel geleerd. De melkgift steeg in die vijftig jaar van 4.500 kilo melk naar 9.500 kilo melk in 305 dagen (melkgiftperiode na geboorte van kalf). Door kruisingen met diverse rassen zijn de koeien wat groter en robuuster geworden. De levensduur van de koeien steeg van 4 naar 5,5 jaar.

Vooral de inzet van de juiste stieren is belangrijk. Brugman heeft ook afstammelingen van Sunny Boy, de beste stier die Nederland ooit heeft gehad.

De vereniging schafte ook zaad van andere stieren aan, zoals Achiever. Brugman: ,,Ook al is het moederdier nog zo goed, het hangt voor een groot deel af van de stier. Pas na drie jaar als een vaarskalf melk gaat geven, kan de veehouder de kwaliteiten van het nageslacht van deze stier beoordelen. Sinds kort is dit sterk veranderd. Aan het soort DNA kan al jong bij een stier de fokwaarde beoordeeld worden. Als fokstudieclub proberen we bij te blijven. En dat lukt ons aardig.”

Bron: Stentor Apeldoorn

Delen:

Gerelateerde berichten

Succes energiebesparingsacties

De energiebesparingsacties van de coöperatie zijn een groot succes. Door het grote aantal aanmeldingen is er nog een wachtlijst. Iedereen komt aan de beurt maar in de warme zomermaanden waarin

werken en ondernemen

Dorpsraad Loenen Zonnedorp

In het stuk van de Provincie staat dat er gepraat gaat worden. Een eerste gesprek is inmiddels achter de rug, een vervolg is gepland. Duidelijk is door ons gesteld dat