Europokal weekend is dit jaar op 12 en 13 September op de Zeeuwse klei

Europokal-Autocross-2015De bekende internationale cross van LAT ’77 op het circuit Veldhuizen in Loenen gaat dit jaar niet door. De vereniging geeft diverse redenen aan waarom daarom uitgeweken moet worden naar het dorpje Eindewege in de provincie Zeeland om tóch de wedstrijden kunnen rijden.

Op 12 en 13 september komen de Loenense crossers daarom aan de start in het Zeeuwse land. Toch heeft de club ook nog goede hoop dat het volgend jaar weer gaat lukken om in Loenen of directe omgeving een grote autocross te organiseren.

Vanaf 1978, dus al 37 jaar lang, is er door het Loenens Auto Team LAT'77 jaarlijks een Autocross georganiseerd in het Veluwse dorp Loenen. Maar dit jaar helaas niet. Dat lukt om verschillende redenen. Bestuurslid Cor Rijken zegt er over: “De Europese (melk) wetgeving maakt grondeigenaren, meestal boeren, terughoudend. Jaarlijks aanvullende wettelijke voorschriften van overheden op basis van gegarandeerde veiligheidsvoorzieningen als wel achteraf ingediende bezwaren tegen afgifte vergunning, maken het organiseren ook bepaald niet gemakkelijker. Hoewel de vergunning voor dit jaar was afgegeven, helaas toch geen cross in Loenen. Gelukkig hebben we een alternatief gevonden en organiseert het Loenens Auto Team dit jaar wel weer een internationale KNAF-wedstrijd die meetelt voor de Europokal. Echter wel iets verder van Loenen."
Wat heet. Het nieuwe circuit ligt liefst 199 kilometer van Loenen vandaan.

De keuze voor Zeeland is overigens niet echt vreemd, al doet de afstand dat wel vermoeden. Al jaren wordt LAT'77 namelijk ondersteund door leden en helpers uit de provincie Zeeland. En in samenwerking met hen wordt er dit jaar op 12 en 13 september een wedstrijd gehouden in de directe omgeving van Eindewege (gemeente Goes). Vele leden en helpers uit Loenen en omgeving hebben ook hun medewerking toegezegd om daar aanwezig te zijn om alles soepel te laten verlopen.
Voor de deelnemers wel iets geheel anders is dat ze gaan rijden op klei (stoppelland) in plaats van de Loenens zandgronden (grasland).

Bestuur en leden van LAT'77 zijn overigens erg onder de indruk van alle reacties die zij ontvangen hebben op het niet doorgaan van de cross in Loenen. Cor Rijken: “We hoorden: Onbegrijpelijk, jammer, we zullen het missen, ik kom naar Goes en nog veel meer. Dit steunt ons extra om ons maximaal in te zetten om volgend jaar weer een wedstrijd in Loenen te kunnen organiseren. Vergunning daarvoor is afgegeven. Er zijn contacten met de gemeente Apeldoorn op het gebied van grondcompensatie. Voor dit evenement hebben wij circa 15 hectare nodig, dus mocht iemand grond ter beschikking hebben mag deze zich bij een van de bestuursleden melden.”

Het programma op het circuit in Eindewege ziet er als volgt uit:
Vrijdag 11 september: 17.00 uur; Bezoekers kunnen getuige zijn van de veiligheidskeuring van de crossauto’s die meerijden om de Europokal.
Zaterdag 12 september: 9.00 uur; om de Europokal zal gestreden worden in 10 verschillende klassen plus een Juniorklasse. Finale is om 18.00 uur
Zondag 13 september: 9.00 uur; de slotdag staat in het teken van totaal 12 finales. In de laatste Super Super finale zullen de twee beste coureurs van elke Europokal- klasse het twintig ronden lang tegen elkaar opnemen. Meer info op: www.lat77.nl.

Bron: Regiobode

Comments are closed.