De hortensiaknippers zijn er weer.

Een aantal Loenenaren zijn erg boos. Ze hebben geconstateerd dat de zogenaamde hortensiaknippers weer bezig zijn geweest in hun tuin. In de afgelopen dagen zagen de tuinliefhebbers dat wederom knoppen uit hun hortensia’s zijn geknipt. Ze worden gebruikt als drug.

De meest struiken zijn gehavend, maar bij sommigen zijn toch de knoppen verspreid over de struik gehaald. De knoppen worden gestolen omdat ze een geestverruimende werking zouden hebben. Ze worden dan gerookt of gegeten. Dat is overigens bepaald niet zonder risico.

“Mogelijk is dat dezelfde persoon geweest. Toch jammer dat de struiken die ieder jaar zo mooi bloeien verminkt worden. Alleen al het idee dat vreemden ’s nachts in je tuin lopen is niet prettig. Wellicht zijn ze ook in andere straten actief geweest. Het moeten er haast wel meer zijn geweest, want zo snel gaat dat knippen ook weer niet”, vertelde een bewoonster.
Een rondje door het dorp maakt duidelijk dat de vandalen inderdaad ook in andere Loenense straten bezig zijn geweest.

Overigens zijn niet alle hortensia's geschikt als drug. Drugsvoorlichtingsinstituut Trimbos meldt dat alleen het bolzaad van de Aziatische pluimhortensia een licht hallucinerend effect kan opwekken. Maar tal van blauwzuurverbindingen in de plant kunnen flinke bijwerkingen geven. Alle andere soorten kunnen misselijkheid, diarree en eczeem veroorzaken. Een te grote dosis kan volgens het instituut zelfs tot de dood leiden.

Bron: Regiobode

Comments are closed.