Column Namen in de toren

Op uitnodiging van de beheerder, de heer Straalman, was ik laatst op bezoek bij de Vrijenberg.  Het voormalige hotel is in eigendom van uitzendbureau SBAflex, dat gespecialiseerd is in arbeidsmigranten. Dit uitzendbureau werkt landelijk en heeft diverse eigendommen her en der, zoals een tweetal kloosters, voormalige hotels en eengezinswoningen.

Ik kreeg van de opzet een hele positieve indruk. De veelal Poolse medewerkers van het uitzendbureau worden in Polen geworven en gescreend. Zij moeten een verklaring van goed gedrag overleggen en het huishoudelijk reglement ondertekenen voor ze hier werk krijgen en gehuisvest worden. De 40 kamers van de Vrijenberg bieden plaats aan maximaal 80 personen. Er is vierentwintig uur per dag een huismeester aanwezig. Alhoewel gedateerd, ziet het er keurig en schoon uit. De bewoners kunnen zelf koken in de centrale keuken en hebben op hun kamer allen de beschikking over een koelkast, wastafel en televisieaansluiting. Natuurlijk is er ook internet aanwezig. Ook worden er door de beheerder gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals een barbecue of spelen. Verder is er een ruimte met fitnesstoestellen en een tafelvoetbalspel.

Er zijn mannen en vrouwen in de Vrijenberg. Allemaal mensen die hard willen werken om geld te verdienen; jonge stellen die vijf jaar hier komen om dan een eigen huis in Polen te kunnen kopen, oudere mannen die hun gezin in Polen hebben en zo dat gezin goed kunnen onderhouden en een aantal jonge mannen die hier net als de anderen meer kunnen verdienen dan in hun thuisland. Ze betalen weinig voor de huisvesting, worden volgens CAO betaald. Het werk dat de mensen doen is over het algemeen productiewerk in fabrieken en slagerijen. Fijn dat die mensen er zijn!

Voor de veiligheid is goed gezorgd, onze brandweer oefent er regelmatig en er is goed contact met de andere hulpverleningsorganisaties.

Ter afsluiting van mijn bezoek mocht ik de toren op, mooi uitzicht! En ik zag er binnen honderden namen en data geschreven staan op de muren. Heel bijzonder!

Marian Zoet

Comments are closed.