Column Geluidswerende maatregelen

Aan de Eerbeekseweg is veel overlast van (zwaar) verkeer. Fijnstof en geluid zijn de belangrijkste problemen, maar ook de trillingen die bij het passeren van landbouwvoertuigen en vrachtauto’s te voelen zijn, geven onrust. Aan dat laatste is zoveel mogelijk gedaan door, in 2006 bij de renovatie van de weg, een andere ondergrond en speciaal asfalt te gebruiken.

Nu zijn de huizen aan de beurt. Bij dertig woningen is de geluidsoverlast boven de landelijke norm en dat betekent dat deze huizen voorzieningen moeten krijgen om de leefbaarheid acceptabel te maken. Bij sommige huizen zijn de ingrepen klein. Bij andere, zoals het mijne dat dicht aan de weg staat, zijn de bouwkundige ingrepen omvangrijk. Schuine wanden worden open gemaakt en geïsoleerd, nieuwe ramen met extra dik glas geplaatst, de plafonds boven krijgen een extra laag gipsplaten enz.

Kamer voor kamer wordt onder handen genomen, de consequenties daarvan zijn interne verhuizingen. Bijkomend voordeel is dat ik meteen aan het opruimen ben geslagen. Een mens verzamelt wat! Maar de Mazzelschuur van de Protestantse kerk vaart er wel bij. Al een paar maanden gaan we er met dozen vol naartoe. Inmiddels komt het einde in zicht. De twee mannen, die de aanpassingen doen, beijveren zich om het ons naar de zin te maken. Ook ruimen ze elke dag hun rommel op en wordt er hard gewerkt.

Daar zijn we heel blij mee, maar ook kijken we vol spanning uit naar het eindresultaat. Niet alleen is ons huis dan klaar, het hele project van dertig huizen is naar verwachting aan het einde van dit jaar afgerond.

Marian Zoet

Comments are closed.