Column: De jeugd van tegenwoordig ..

Is druk druk druk. School, bergen huiswerk, sport en hobby's vullen de agenda’s. Het sociale leven wordt langzaam overgenomen door een digitale wereld en buitenspelen is er niet meer bij. Althans, dat is wat de media ons vooral voorschotelt.

Wie op een willekeurige dag, avond of in het weekend een rondje door het dorp maakt, ziet dat het tegendeel waar is. Vrolijke noten van het orkest, de rijen fietsen bij de gymzaal verraden volop activiteit en op onze prachtige sportvelden wordt er flink op los getraind. De scouting brengt kinderen dichter bij de natuur en regelmatig worden er leuke evenementen en activiteiten georganiseerd.

De lijst vult u vast zo aan, maar het enthousiasme waarmee bijvoorbeeld een grote groep jongeren al jarenlang het kindervakantiespel organiseert, is een prachtig voorbeeld van dat die jeugd van tegenwoordig ook actief en betrokken is.

Dit alles dankzij de tomeloze inzet van een grote groep vrijwilligers en uw gulheid als kinderen langs de deur komen om school, vereniging of de clubkas te spekken. Potgrond, bloemetjes, postzegels, loten en worsten. Waar anderen hun wenkbrauwen fronsen weet de Loenenaar precies waar ik het over heb.

Veel dorpen kampen met vergrijzing en krimpen zodat voorzieningen als scholen, opvang en verenigingen afnemen of sluiten. Ook Loenen kent uitdagingen op dit vlak en niet altijd is het mogelijk ieders belang te dienen, maar dit met lede ogen aankijken ligt niet zo in ‘onze’ dorpsaard.

Met het opleveren van nieuwe woningen hopen we van harte dat er ook ruimte komt voor jongeren, gezinnen om hier te blijven wonen of zich te kunnen vestigen. Want de jeugd? Die heeft in en draagt ook bij aan de toekomst van Loenen!

Arja de Vries

Comments are closed.