De Groote Modderkolk

De Groote Modderkolk

Op het boerenerf de Groote Modderkolk, dat vrij toegankelijk is voor het publiek, gaan zorg en natuur hand in hand. De kern van de Groote Modderkolk is een zorgboerderij, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. En er komen een aantal mensen voor dagbesteding. Ze onderhouden de moestuin en de boomgaard, verwerken de oogst en verkopen deze in de bijbehorende winkel met koffie- en theeschenkerij. Sinds eind mei 2019 is de coöperatie Herenboeren Groote Modderkolk de vierde partij op deze prachtige plek.

Beheer Natuurmonumenten
Boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten beheren vanuit het kantoor op het open erf ongeveer 2.000 ha aan heide, bossen en hooi- en graslanden. De terreinen, hoog en droog, zijn o.a. Reeënberg, Ramenberg, Hoeve Delle, Steilhul. De terreinen, laag en nat, liggen richting Zutphen en achter het kanaal Dieren-Apeldoorn. Hier liggen terreinen; de Empese- en Tondense heide, Beekbergerwoud, Voorstonden en Leusveld, Loenense hooilanden en het Soerense Broek.

Dieren op de Groote Modderkolk

Behalve de woonboerderij zijn er stallen voor het houden van kleinvee, vaak behorende tot zeldzame huisdier rassen zoals de Nederlandse landgeit. Op het erf wordt onderdak geboden aan cultuurvolgers zoals vleermuizen, steenuil en kerkuilen.

Brand rode runderen.
Op het open erf staan in de winter kalfjes samen met de koeien in de behaaglijke potstal. Het zijn runderen van een oud Hollands ras: het brandrode rund. De dieren begrazen natuurgebieden van Natuurmonumenten en de weilanden van de boerderij. Voor Natuurmonumenten zijn deze oersterke runderen een waardevolle schakel in het beheer. In de zomer begrazen ze de soortenrijke graslanden in de IJsselvallei. Het brandrode rund is een grazend cultureel erfgoed en behoort tot een van de zeldzaamste runder rassen van Nederland.

Iedereen is welkom

Het erf van biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk is vrij toegankelijk. Je kunt er, met name in de zomer, wat drinken in de theeschenkerij. Bel voor openingstijden van de theeschenkerij 055- 505 3278. Er is voldoende parkeergelegenheid op de Groote Modderkolk aanwezig, volg hiervoor de bebording.

Herenboerderij

Het Herenboerenconcept wordt momenteel op meerdere plekken in het land uitgewerkt en kan rekenen op de professionele ondersteuning van Herenboeren Nederland. Een Herenboerderij is een duurzaam, kleinschalig, onafhankelijk van de markt opererend coöperatief gemengd bedrijf.  De leden krijgen verse groente, fruit, eieren en vlees van hun  ‘eigen’ duurzame boerderij. En hierbij hoeven ze zelf niet te beschikken over een eigen boerderij, grote moestuin, voldoende tijd of groene vingers.

De Herenboerderij in Loenen wordt dagelijks gerund door de Loenense jonge boerin Marleen die in dienst is van de coöperatie en en verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen op de boerderij. Voor de leden geldt: meewerken hoeft niet, mag wel.Je bent immers herenboer. In de praktijk blijkt dat veel leden heel graag een bijdrage leveren.

De leden investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 10 euro per afnemende mond per week. (voor de vegetariër circa 6,50 euro) Wat ze daarvoor terugkrijgen, is elke week ongeveer 60 procent van het eten; groenten, fruit, aardappelen en eieren vlees en vleeswaren. Meebewegend met wat de seizoenen bieden.

De eerste groenteoogsten, eieren en het eerste vlees hebben de leden de afgelopen  maanden al kunnen genieten. Er is plaats voor nog meer enthousiaste leden die zich aansluiten bij de meer dan 130 huishoudens die de coöperatie nu telt. Dit jaar willen zij doorgroeien naar 150 huishoudens en in 2020 naar het aantal van maximaal 200 huishoudens. En de groei zit er goed in. Meer weten kijk op de website 

Tips

  • Wandeltip: volg vanaf de wegwijzer bij de theeschenkerij de groene pijltjes voor een wandeling van ongeveer 5 km. De rode route 6 kilometer omvat een cultuurhistorische wandeling door Loenen. De blauwe route brengt u naar de waterval van Loenen.
  • Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd op de Groote Modderkolk. Een terugkerend evenement is het jaarlijks gehouden oogstfeest op de eerste zondag van de maand augustus.
  • Het is ook mogelijk om de gratis route app. “Natuur Routes” van Natuurmonumenten te downloaden. Hierop staat het historische rondje rondom loenen van 11 kilometer lang. Start en beginpunt is de Groote Modderkolk.