De Groote Modderkolk

De Groote Modderkolk
De Groote Modderkolk
De Groote Modderkolk
Groote modderkolk
Groote modderkolk
Groote modderkolk
Groote modderkolk
12grootemodderkolk
13grootemodderkolk
10grootemodderkolk
Groote modderkolk
Groote modderkolk
11grootemodderkolk
14grootemodderkolk
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

Op het boerenerf de Groote Modderkolk, dat vrij toegankelijk is voor het publiek, gaan zorg en natuur hand in hand. De kern van de Groote Modderkolk is een zorgboerderij, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. En er komen een aantal mensen voor dagbesteding. Ze onderhouden de moestuin en de boomgaard, verwerken de oogst en verkopen deze in de bijbehorende winkel met koffie- en theeschenkerij.

Beheer Natuurmonumenten
Boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten beheren vanuit het kantoor op het open erf ongeveer 2.000 ha aan heide, bossen en hooi- en graslanden. De terreinen, hoog en droog, zijn o.a. Reeënberg, Ramenberg, Hoeve Delle, Steilhul. De terreinen, laag en nat, liggen richting Zutphen en achter het kanaal Dieren-Apeldoorn. Hier liggen terreinen; de Empese- en Tondense heide, Beekbergerwoud, Voorstonden en Leusveld, Loenense hooilanden en het Soerense Broek.

Dieren op de Groote Modderkolk

Behalve de woonboerderij zijn er stallen voor het houden van kleinvee, vaak behorende tot zeldzame huisdier rassen zoals de Nederlandse landgeit. Op het erf wordt onderdak geboden aan cultuurvolgers zoals vleermuizen, steenuil en kerkuilen.

Brand rode runderen.
Op het open erf staan in de winter kalfjes samen met de koeien in de behaaglijke potstal. Het zijn runderen van een oud Hollands ras: het brandrode rund. De dieren begrazen natuurgebieden van Natuurmonumenten en de weilanden van de boerderij. Voor Natuurmonumenten zijn deze oersterke runderen een waardevolle schakel in het beheer. In de zomer begrazen ze de soortenrijke graslanden in de IJsselvallei. Het brandrode rund is een grazend cultureel erfgoed en behoort tot een van de zeldzaamste runder rassen van Nederland.

Iedereen is welkom

Het erf van biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk is vrij toegankelijk. Je kunt er, met name in de zomer, wat drinken in de theeschenkerij. Bel voor openingstijden van de theeschenkerij 055- 505 3278. Er is voldoende parkeergelegenheid op de Groote Modderkolk aanwezig, volg hiervoor de bebording.

Tips

  • Wandeltip: volg vanaf de wegwijzer bij de theeschenkerij de groene pijltjes voor een wandeling van ongeveer 5 km. De rode route 6 kilometer omvat een cultuurhistorische wandeling door Loenen. De blauwe route brengt u naar de waterval van Loenen.
  • Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd op de Groote Modderkolk. Een terugkerend evenement is het jaarlijks gehouden oogstfeest op de eerste zondag van de maand augustus.
  • Het is ook mogelijk om de gratis route app. “Natuur Routes” van Natuurmonumenten te downloaden. Hierop staat het historische rondje rondom loenen van 11 kilometer lang. Start en beginpunt is de Groote Modderkolk.