Open Monumentendag op IJkbasis Loenermark

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumentendag op IJkbasis Loenermark

15 september 2019 van 13:00 tot 18:00

foto-Jelle Duister

Op zondag 15 september geven vrijwilligers van het Kadaster van 11.00 tot 16.00 uur uitleg over de IJkbasis in de Loenermark. Dit bijzondere object is een rijksmonument en werd onlangs gerestaureerd. Vanwege de grote geologische stabiliteit van de Loenermark is in 1954 een ijkbasis aangelegd op de Zilvense Heide. Deze had een lengte van exact 576,09226 meter en hier werden de instrumenten van de landmeters van het Kadaster geijkt. Men ging er toen vanuit dat deze ijkbasis 150 jaar gebruikt zou worden, maar eind jaren negentig van de vorige eeuw werd het nut van deze ijkbasis achterhaald. Vanaf dat moment was het namelijk mogelijk om landmeting met behulp van satellieten (vergelijkbaar met het huidige GPS-systeem) uit te voeren. Bezoek van de ijkbasis is mogelijk op eigen gelegenheid of onder leiding van de boswachter.

Op eigen gelegenheid

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats nabij de schaapskooi van de Loenermark aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Vanaf deze locatie kun je op eigen gelegenheid te voet of per fiets naar de ijkbasis (afstand 3 km). Op de parkeerplaats liggen flyers met de route naar de ijkbasis. Ook is er bewegwijzering vanaf de parkeerplaats naar de IJkbasis.

Met de boswachter mee
Vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi start om 10.30 en 14.00 uur een excursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Duur: 2,5 -3 uur. De wandeling gaat via bos en heidevelden naar de IJkbasis en weer terug. Onderweg vertelt de boswachter over de geschiedenis van de Loenermark en andere wetenswaardigheden. Deelname is gratis. Niet geschikt voor mindervaliden en/ (kleine) kinderen.

 Bereikbaarheid parkeerplaats

Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen (Gelderland). In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf (Droefakkers). De Droefakkers ca. 3 km afrijden tot de parkeerplaats bij de schaapskooi.

Meer informatie  over de opengestelde gebouwen en terreinen van Geldersch Landschap en Kasteelen tijdens open monumentendag op www.glk.nl/openmonumentendag.

Foto: Jelle Duister

Gegevens

Datum:
15 september 2019
Tijd:
13:00 tot 18:00
Evenement Categorie:
View Evenement Website

Locatie

IJkbasis

Organisator

Geldersch Landschap en Kasteelen